Hlavní obsah

Atletce Chalkiáové hrozí za doping až dva roky ve vězení

ATÉNY

Olympijské vítězce v běhu na 400 metrů překážek Fani Chalkiáové hrozí v Řecku kvůli dopingu až dva roky ve vězení. Státní zastupitel v pátek obvinil překvapivou šampiónku z Atén z užití steroidů, což je v zemi protizákonné.

Článek

Obviněni byli také běžci Anastásios Gusis a Dimitris Regas, kteří měli rovněž pozitivní testy na zakázaný methyltrienolon. Trenérovi Chalkiáové Giorgisi Panagiotopulosovi hrozí trest za podávání zakázaných látek atletům. Podle agentury AP kouč může jít až na tři roky do vězení a hrozí mu pokuta 20.000 eur (asi 482 tisíc korun).

Čtveřice obviněných jakákoliv provinění odmítá. "Neexistuje žádný důkaz, že Chalkiáová úmyslně brala zakázané látky, nebo že ji k tomu Panagiotopulos naváděl," řekl právník obviněných Giorgos Agiostratitis agentuře Reuters. "Domnívám se, že ta obvinění budou zamítnuta." Proces by se měl uskutečnit během jednoho roku.

Devětadvacetiletá Chalkiáová neprošla kontrolou několik dní před zahájením atletických soutěží v Pekingu během soustředění v Japonsku. Okamžitě poté opustila dějiště her a vedle vězení jí hrozí dvouletý zákaz závodění. Nedávno prohlásila, že za její pozitivní nález může něčí sabotáž.

Mezinárodní olympijský výbor podal v Řecku už v srpnu žalobu na jejího trenéra, kterého obvinil z poškozování pověsti olympijských her. Vedle potrestání Panagiotopulose žádá také odškodnění, jehož výši ale nezveřejnil.

Sprinter Gusis se postaral o první dopingový případ během srpnové olympiády, Regas měl pozitivní test už v červenci.

Reklama