Hlavní obsah

Usain Bolt si na stovce věří na čas 9,52

KINGSTON

Nejrychlejší muž planety Usain Bolt věří, že je v jeho silách zlepšit světový rekord na trati 100 metrů až na čas 9,52 sekundy. Dvaadvacetiletý Jamajčan získal první ze svých tří zlatých medailí na olympijských hrách v Pekingu v čase 9,69.

Článek

"Čas 9,52 je dosažitelný, ale k tomu se musím v některých oblastech zlepšit. Především na startu," citovala agentura SID Bolta, jenž má vzhledem ke své téměř dvoumetrové postavě relativně pomalejší začátky.

Bolt reagoval na nedávno zveřejněný výzkum profesora Marka Dennyho ze Stanfordské univerzity, podle nějž je v lidských silách zaběhnout stovku za 9,48. Již dříve vypočítal norský vědec Hans Eriksen, že kdyby Jamajčan v olympijském finále nevypustil závěr, jeho světový rekord by měl hodnotu 9,55.

Podle Boltova trenéra Glenna Millse má jeho svěřenec i na to, aby jako první muž v historii absolvoval dvoustovku v čase pod 19 sekund. "Když bude mít stejné podmínky jako v Pekingu a bude fit, může to dokázat," řekl. Bolt vyhrál závod na 200 metrů ve světovém rekordu 19,30.

Reklama