Hlavní obsah

Bývalý nejrychlejší maratonec světa Kipsang má čtyřletý distanc

Londýn
Aktualizováno

Bývalý světový rekordman v maratonu a bronzový olympionik z Londýna Wilson Kipsang z Keni dostal za porušení antidopingových pravidel čtyřletý zákaz startů. Provinil se tím, že opakovaně nenahlásil místo pobytu, aby mohl být případně testován, a také předložil falešné důkazy.

Foto: Sport.cz

Bývalý rekordman v maratonu Wilson Kipsang z Keni dostal za porušení antidopingových pravidel čtyřletý zákaz startů.

Článek

Osmatřicetiletý Kipsang, jenž ze slavných maratonů vyhrál dvakrát v Londýně a jednou v New Yorku, mezi dubnem 2018 a květnem 2019 čtyřikrát neoznámil, kde pobývá. Jednou jako omluvu předložil fotografii z dopravní nehody, ta však byla pořízena v jiný den, než tvrdil.

"Distanc na čtyři roky má účinnost od 10. ledna 2020 za porušení povinnosti o hlášení pobytu a také za poskytování nepravdivých důkazů a svědectví," oznámila Komise pro bezúhonnost atletiky (AIU).

Kipsang zaběhl světový rekord v září 2013 v Berlíně časem 2:03:23. Od té doby ho překonali jeho krajané Dennis Kimetto a Eliud Kipchoge, jenž rovněž v Berlíně vyhrál předloni v čase 2:01:39.

Foto: Sport.cz

Maratonec Wilson Kipsang skončil v Keni na policejní stanici, protože porušil nařízení v souvislostí s pandemií koronaviru.

Proti trestu se Kipsang může odvolat ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne. "Dnešní rozhodnutí prostudujeme a zvážíme odvolání. Chceme zdůraznit, že se nejedná o případ užití dopingu. Nikdy nebyla nalezena žádná zakázaná látka," uvedl Kipsangův mluvčí.

Za doping momentálně pyká řada keňských běžců. Podle agentury Reuters porušilo antidopingová pravidla za uplynulých pět let 60 atletů z této vytrvalecké velmoci.

"Sportovci by se měli z takovýchto důsledků poučit, protože o těchto věcech neustále mluvíme. Bohužel pořád se to děje. Přitom právě vrcholoví sportovci by měli být vzorem. Dávají špatný příklad," řekl šéf keňského atletického svazu Jackson Tuwei agentuře Reuters.

Reklama

Související témata: