Hlavní obsah

Tyčkařský talent zvažuje kvůli situaci v Rusku změnu občanství

Moskva

Ruská atletika by mohla přijít kvůli trvajícímu trestu za dopingové skandály o velký tyčkařský talent. Matvej Volkov, který v únoru výkonem 550 cm vymazal v kategorii patnáctiletých skokanů z čela historických tabulek současného absolutního světového rekordmana Armanda Duplatnise, uvažuje o startu za jinou zemi.

Foto: Sport.cz

Ruská atletika by mohla přijít kvůli trvajícímu trestu za dopingové skandály o velký tyčkařský talent.

Článek

Serveru championat.ru to řekl otec šestnáctileté naděje, stříbrný medailista z olympijských her i mistrovství světa Konstantin Volkov. "Nechci, aby byl Matvej kvůli hloupému jednání funkcionářů v pozici diskriminovaného sportovce," konstatoval Volkov starší.

Řekl také, že registruje zájem zahraniční federace, za kterou by případně jeho syn mohl závodit. Nechtěl ale zemi jmenovat, dokud nedostane odpověď na dopis, ve kterém informoval o úmyslu změnit občanství Světovou atletiku (WA).

Ruský svaz je již pátým rokem v trestu za opakované porušování dopingových pravidel a atleti od té doby směli po splnění podmínek soutěžit na mezinárodních akcích jen jako neutrální sportovci. Letos v březnu byl počet takových atletů na velkých soutěžích omezen na deset, i o toto právo ale nyní může WA ruskou stranu připravit, protože do 1. července nezaplatila polovinu z pokuty v celkové výši 10 milionů dolarů.

Reklama

Související témata: