Hlavní obsah

Chodkyně Gonzálezová neuspěla u CAS a přijde o olympiádu

Stříbrná olympijská medailistka v chůzi Lupita Gonzálezová neuspěla u mezinárodní sportovní arbitráže CAS s odvoláním proti čtyřletému trestu za doping. Mexická atletka má nadále zakázanou činnost a přijde o olympijské hry v příštím roce, navíc proti ní Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) zahájila nové řízení kvůli pokusu o falšování důkazů.

Foto: Sport.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Jednatřicetiletá chodecká hvězda, jež vedle stříbra z olympijského závodu na 20 km v Riu de Janeiro skončila druhá na stejné trati i na mistrovství světa 2017 v Londýně, odevzdala v listopadu 2018 pozitivní test na anabolický steroid trenbolon. Vloni v květnu jí disciplinární komise zastavila činnost na čtyři roky, trest jí má vypršet v roce 2022.

Atletka se hájila tím, že požila kontaminované maso, a postavil se za ni i mexický svaz, ale arbitrážní soud trest nyní potvrdil. A Gonzálezová navíc čelí další sankci, protože podle AIU se při vyšetřování pokusila argumentovat falešnými důkazy.

"AIU viní sportovkyni z toho, že při vyšetřování případu disciplinární komisí předložila padělané dokumenty a důkazy a obstarala si falešné svědectví," konstatovala AIU v prohlášení.

Reklama