Hlavní obsah

Maraton v Londýně bude zřejmě jen pro elitní závodníky

Při maratonu v Londýně se 4. října uskuteční jen závod pro elitu na krátkém okruhu bez diváků. S odkazem na blíže nespecifikované zdroje to uvedla agentura Reuters. Rekreační běžci, kterých bývá na startu zhruba 40.000, se tentokrát nezúčastní. Pořádání velkých městských maratonů pro desítky tisíc účastníků neumožňují přetrvávající omezení kvůli koronaviru.

Foto: Mizuno Trail Running Cup

Při maratonu v Londýně se 4. října uskuteční jen závod pro elitu na krátkém okruhu bez diváků. (ilustrační foto)

Článek

Londýnský maraton měl termín v dubnu, ale pořadatelé ho odložili na podzim. Stejně jako organizátoři dalších maratonů kategorie World Marathon Majors v Bostonu, Berlíně, New Yorku a Chicagu ale podle všeho usoudili, že v plném rozsahu se jejich závod uskutečnit nemůže. Londýnský maraton v ulicích obvykle sleduje 750.000 lidí a klade velký nápor na zdravotníky i dopravu.

Na rozdíl od jiných maratonů se ale britští organizátoři rozhodli zachovat alespoň závod pro elitu. Zřejmě také kvůli tomu, že s účastí v Londýně i po vypuknutí koronavirové krize stále počítali dva nejrychlejší maratonci historie, světový rekordman a olympijský vítěz Eliud Kipchoge a trojnásobný olympijský šampion na dráze Etiopan Kenenisa Bekele.

Kipchoge loni při neoficiálním pokusu ve Vídni jako první zaběhl maraton pod dvě hodiny, přičemž Bekele se ve stejné době v Berlíně časem 2:01:41 na dvě sekundy přiblížil jeho platnému světovému rekordu. Teď by se mohli utkat v přímém souboji.

Vyloučení rekreačních běžců postihne nejen samotné závodníky, jejichž většina získala startovní číslo v loterii, ale také britské charitativní organizace. Londýnský maraton je totiž největší jednodenní dobročinnou akcí na světě, loni se při něm vybralo 66,4 milionu liber (zhruba dvě miliardy korun).

Pouze pro elitu se uskutečnil jediný ze šestice největších maratonů světa, který se zatím letos konal. V Tokiu na začátku pandemie v březnu závodilo 300 místo obvyklých desítek tisíc lidí.

Reklama

Související témata: