Hlavní obsah

Londýnský maratón bude kvůli sopce o 150 tisíc liber dražší

LONDÝN

Problémy s leteckou dopravou způsobené vulkanickým popelem v oblacích výrazně ovlivnily také rozpočet nedělního londýnského maratónu. Aby na startu nechyběly největší hvězdy, museli pro ně organizátoři vyslat soukromá letadla, takže je to stálo o 150 tisíc liber (4,4 miliónu korun) více, než udával původní rozpočet.

Článek

Kvůli erupcím sopky pod islandským ledovcem Eyjafjallajökull byla od pátku ochromena letecká doprava ve většině evropských států. V Británii bylo možné přistávat až v úterý, a tak se do Londýna na nedělní maratón vydali sportovci hlavně vlakem.

Problém s příjezdem do evropské metropole měla většina favoritů především z Afriky. Například olympijskému vítězi Sammymu Wanjiruovi z Keni spolu s mistrem světa Abele Kiruiem, Duncanem Kibetem či Emmanuelem Mutaiem trvala cesta z Nairobi dva dny. Cestovat museli přes Eritreu, Džibutsko, kde nastoupili vytrvalci z Etiopie, Egypt a Španělsko. K tomu využili dvě pronajatá letadla, která pro ně poslali organizátoři závodu.

Kvalita důležitější než peníze 

"Důležitější než počítání peněz bylo udržet kvalitu závodu. Proto jsme zvolili zvýšení nákladů. Nechtěli jsme riskovat, že by na startu chyběly velké hvězdy," uvedl ředitel maratonu David Bedford.

Wanjiru je favoritem na obhajobu loňského prvenství, zvláště když na startu kvůli zranění bude chybět trojnásobný londýnský šampion Martin Lel. Komplikovaná cesta by se však na Wanjiruově výkonu mohla projevit. "Jsem hrozně unavený. Trochu se obávám, jak budu připravený. Ze všeho nejvíc se teď potřebuji pořádně prospat, pak se uvidí, jak na tom budu," řekl keňský favorit.

Dokonce šest dní strávila na cestě do Londýna druhá nejlepší žena loňského ročníku Mara Yamauchiová. Ta totiž trénovala v americkém Albuquerque a do vlasti se z Nového Mexika vracela přes Denver, New Jersey a Lisabon, odkud jela šest hodin taxíkem do Madridu. Tam se nedostala do letadla směřujícího do Anglie, a tak si pronajala vůz, kterým jela přes Paříž až na francouzské pobřeží, kde ji vyzvedli organizátoři závodu.

Reklama

Související témata: