Hlavní obsah

Gratuluju, máš před sebou zářnou budoucnost! Bubka smekl před svým nástupcem

Praha

O svůj světový rekord přišla tyčkařská legenda Sergej Bubka už před šesti lety zásluhou Renauda Lavillenieho, od čtvrtka není ani majitelem nejvyššího skoku pod širým nebem. Šestapadesátiletý Ukrajinec tušil, že je jen otázkou času, kdy se to americkému rodákovi se švédským občanstvím Armandu Duplantisovi povede.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Armand Duplantis o centimetr vylepšil světový rekord Sergeje BubkyVideo: sntv

 
Článek

Čtrnáctkrát letos útočil na laťku ve výšce 615 cm marně, na patnáctý pokus v Římě uspěl. „Gratuluju, Mondo (Duplantisova přezdívka)! Úžasný výsledek, mám radost za tebe i tvé rodiče, jsou skvělí lidé. Máš před sebou zářnou budoucnost, tak hodně štěstí,“ napsal Bubka na Twitter s odkazem na Duplantisova tatínka Grega, který se s ním na začátku 90. let potkával na tyčkařských soutěžích.

Duplantis má ve 20 letech na kontě tři nejvyšší skoky historie. „Nechci říct, že jsem si na rekordy zvykl. Na začátku sezony jsem vůbec nevěděl, jestli nějaké závody budou, ale když přišly, strašně jsem si přál skočit 615. Všichni se mě na to ptali, teď jsem ten balvan shodil,“ oddechl si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Outdoor WR!!! LFG!!! #borntofly

Příspěvek sdílený Mondo Duplantis (@mondo_duplantis),Zář 17, 2020 v 2:00 PDT

„Jen mě mrzí, že táta nebo máma se mnou cestují na většinu závodů, ale teď tu bohužel nebyli,“ zalitoval.

V Římě přitom dlouho nevypadal úplně suverénně. První pokus na 585 centimetrech mu nezvykle vůbec nevyšel, když kulminoval daleko před laťkou. „V posledních dvou skocích jsem ale znovu našel rytmus,“ líčil úřadující mistr Evropy a vicemistr světa.

Duplantis bude mít letos ještě jednu šanci světové maximum posunout, příští pátek na závěrečném mítinku Diamantové ligy v Dauhá.

Reklama