Hlavní obsah

Wilkinsová nesmí dva roky běhat, česká štafeta může mít medaili

Štafeta českých čtvrtkařek je o další kousek blíž bronzu z halového mistrovství světa atletů, kde v březnu obsadila čtvrté místo. Jedna z běžkyň třetí Jamajky Bobby-Gaye Wilkinsová dnes dostala dvouletý trest za doping, na který byla pozitivně testována právě na šampionátu v Dauhá a jehož výsledek potvrdila i analýza kontrolního vzorku B.

Foto: René Volfík, ČTK

Denisa Rosolová (na snímku) je se svými kolegyněmi Jitkou Bartoničkovou, Zuzanou Bergrovou a Zuzanou Hejmovou blízko k bronzu z halového MS.

Článek

Jednadvacetiletá běžkyně, která žije a trénuje v USA, nesmí závodit od dnešního dne. Může se ale odvolat k arbitrážnímu soudu ve švýcarském Lausanne, což by případ protáhlo. Pokud by se tak nestalo, měly by Denisa Rosolová, Jitka Bartoničková, Zuzana Bergrová a Zuzana Hejnová velkou šanci na zisk medaile, neboť od roku 2003 prosazuje IAAF pravidlo nulové tolerance pro případy štafet. Doping jednoho z členů týmového závodu tak znamená diskvalifikaci celé štafety.

Česká čtveřice doběhla v závodě mezi pěti startujícími týmy o sekundu a 56 setin za Jamajkou, jejíž kvarteto vytvořilo časem 3:28,49 minuty národní rekord. Čtvrtkařky se postaraly o nejlepší český výsledek na šampionátu a nyní se šance na bronzovou příčku za USA a Ruskem výrazně zvýšila.

Jamajská atletická asociace naopak nevynesla trest v případu Shelly Ann Fraserové. Olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na 100 metrů měla před třemi měsíci pozitivní test údajně z léků na tlumení bolesti zubů. Od Mezinárodní atletické asociace IAAF má dočasně pozastavenou činnost. "Je to výjimečný případ, který vyznačuje známky zvláštních okolností, ale rozhodnutí padne brzy," uvedla jamajská asociace v prohlášení.

Reklama