Hlavní obsah

Litevská atletka Balčiunaiteová se zatím trestu za doping vyhnula

Zástupci Litevské atletické federace nemají dostatek důkazů, aby mohli potrestat úřadující mistryni Evropy v maratónu Živile Balčiunaiteovou za doping. Jednatřicetileté běžkyni byla zastavena činnost po testu na letošním šampionátu v Barceloně, který prokázal nevyváženou hodnotu mezi mužským pohlavním hormonem testosteronem a epitestosteronem.

Článek

"Po vyslechnutí všech argumentů při vyšetřování případu se disciplinární komise Litevské atletice federace rozhodla nepotrestat atletku kvůli nedostatku důkazů," stojí v oficiálním prohlášení na internetových stránkách federace.

Balčiunaiteová jakékoliv užití zakázaných látek popřela a nestandardní výsledky dopingového testu vysvětlovala užitím přípravku na potlačení menstruačních bolestí. Ten jí byl předepsán v roce 2003 a vytrvalkyně si ho vzala krátce před barcelonským maratónem.

Litevská federace nyní požádá zástupce mezinárodní atletické federace IAAF, aby přijala obhajobu Balčiunaiteové. "Pokud se IAAF rozhodne, že toto vysvětlení je dostačující, případ bude uzavřen. Pokud ne, budeme se tím zabývat znovu," řekl mluvčí litevské federace Arturas Gimzauskas.

Až do verdiktu IAAF má Balčiunaiteová, která v Barceloně vyhrála v čase 2:31:14, pozastavenou činnost. Stále jí tak hrozí dvouletý zákaz činnosti.

Reklama