Hlavní obsah

Bába zářil mezi obchody a vyskákal si vrtačku

Po třech letech se výškař Jaroslav Bába přenesl během halové sezóny přes výšku 230 centimetrů. Nepovedlo se mu to však v klasické hale, ale v obchodním centru Metropole na pražském Zličíně při tradičním mítinku Novinářská laťka. V součtu s vítězstvím v seriálu Czech High Jump Grand Prix získal 2000 dolarů a také vrtačku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jaroslav Bába na Novinářské laťce

Článek

Už jste výšku 230 toužebně vyhlížel?

Jsem moc rád, že jsem se přes ně konečně zase dostal. Byl to můj pátý závod sezóny, tak je dobře, že forma stoupá.

Kam až vystoupá?

Určitě to chci posunout ještě o pár centimetrů. Ve středu mě čeká závod v Bydhošti, tak snad tam. Je dobře, že jsem si tu osahal i 234 a nebál jsem se toho. Některé pokusy nebyly beznadějné, odrazově na to bylo, ještě se musím naučit přejít přes laťku na těch vyšších výškách. Po Bydhošti a mistrovství republiky už se budu jen připravovat na halové mistrovství Evropy v Paříži.

Výšku 234 centimetrů jste si vybral sám nebo jste chtěl pořadatelům udělat radost a pokusit se o rekord mítinku?

Já si to vybral sám.

Rus Uchov si v Hustopečích i Banské Bystrici nechával nastavit 244 centimetrů a světový rekord lehce shazoval…

Ten je teď úplně někde jinde… Uvidíme, co to s ním udělá, když půjde na normální povrch, co bude třeba na Evropě. Ale ty pružné povrchy mu strašně sedí, přidá mu to snad pět centimetrů. Ale asi by mě dneska porazil. (úsměv)

Zdá se, že vám svědčí společná příprava s Peterem Horákem. On ve středu skočil slovenský limit v Banské Bystrici, vy dnes 230…

Vypadá to, že nám to jde oběma nahoru ve stejné době. Byli jsme po Hustopečích oba trochu nemocní, jeho to skolilo ještě o něco víc, ale taky se ještě může posunout nahoru. Je dobře, že v Paříži můžeme být dva.

Jak se vám skákalo v netradičním prostředí obchodního centra?

Mně tohle vyhovuje. Poslední dobou se na pružných površích nedokážu moc srovnat a odrazit se. Místo aby mi to pomohlo, mě to zabíjí. Tady už jsem se cítil dobře v rozcvičení.

Těsný kontakt s publikem vám nevadí?

Lidi jsou tu hodně blízko, ale byli super. Fandili, já se chtěl předvést, s hudbou se dobře skáče…

Skáčete stále na svoji oblíbenou skladbu Jump od skupiny Van Halen, uměl byste skákat i na rap jako někteří američtí výškaři?

To zrovna není můj styl. V Brně jsem skákal na AC/DC, jde o ten rytmus, jim asi sedí tohle víc… Je fajn, že si můžu vybrat.

Skáčete s jednou tretrou černou a druhou bílou. To je image?

Kdepak. Nejde o to, že je černá, ale je běžecká a o něco lehčí než ta výškařská, takže je na tu švihovku lepší.

Jak naložíte s cenou 2000 dolarů a vrtačkou?

Peníze jsou příjemným přilepšením a s co s vrtačkou? Koleno si vrtat nebudu, kotník už mám provrtaný dost, tak uvidím, jak s ní naložím. (úsměv)

Reklama