Hlavní obsah

Rosolové se risk vyplatil, strach ze čtvrtky střídá euforie

Michal Osoba (Paříž)Právo

Šla do rizika. Denisa Rosolová vloni opustila Ostravu, kde závodila celou kariéru, odešla k nové trenérce, s níž se rozhodla pro dosud nepoznanou disciplínu. Trénink na čtvrtku ji bolel i děsil, ale teď se za dřinu dočkala nejsladší odměny – evropského zlata. „Ukázalo se, že jsem udělala krok správným směrem,“ mohla už s jistotou prohlásit dívka s všestranným talentem.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Denisa Rosolová před eiffelovkou se zlatou medailí z HME

Článek

„Bála jsem se toho. Ale já byla vždycky takový běžecký typ,“ přiznává Rosolová, byť ví, že trénink dálky by byl pohodlnější. „Zrovna, když jsem jela do haly, jsem trenérce říkala, proč já nemůžu závodit v té dálce, tam člověka nic nebolí,“ vyprávěla s úsměvem.

„Ale já myslím, že teď na tu dřinu zapomene. Vždyť ještě nepoznala, co je pořádný trénink,“ straší svoji svěřenkyni trenérka Martina Blažková.

I ona byla zvědavá, jak se Rosolová adaptuje na nové prostředí i disciplínu. „Neznala jsem ji běžecky, ale věděla jsem, že v ní je obrovský potenciál. Rychlá byla odmala, Aleš Duda s ní udělal kus práce. S takovým závodnickým srdcem se ale člověk musí narodit,“ ocenila Blažková způsob, s jakým se Rosolová úspěšně porvala o zlato.

Mnozí pětadvacetileté halové mistryni Evropy věští ještě lepší budoucnost na čtvrtce překážek, ale nyní asi k tomuto experimentu nebude důvod.

„Disciplínu měnit nebude, když ví, že se umí na čtvrtce porvat s těmi nejlepšími v Evropě i na světě. Ostatní teď z ní budou mít větší respekt a to dělá na téhle trati strašně moc,“ ví trenérka Blažková.

Atletické proměny Denisy Rosolové
DÁLKAŘKA
Původní specializace, v níž se stala dorosteneckou vicemistryní světa, v 17 letech startovala na olympiádě v Aténách, v roce 2004 vyhrála juniorské MS, o rok později i Evropy. Pod vedením Aleše Dudy v dálce dosáhla v roce 2007 na halovém ME v Birminghamu na první seniorský bronz, stříbro přidala v létě na ME do 23 let.
VÍCEBOJAŘKA
Víceboji se začala výrazněji věnovat v roce 2006 a hned překonala deset let starý český rekord v pětiboji. Ještě pod dívčím jménem Ščerbová se probojovala na olympiádu v Pekingu, kde však kvůli zranění nedokončila.
ČTVRTKAŘKA
Běhu na 400 m se začala věnovat po příchodu do Prahy do skupiny přezdívané Rychlý holky, s níž hned získala bronz na halovém MS v Dauhá. Na Zlaté tretře šokovala časem 50,85 s, ještě větší senzací je pak čerstvý triumf na halovém mistrovství Evropy v Paříži.

Reklama