Hlavní obsah

Pražský maratón vyhrál Keňan Barus, Cheromeiová má rekord

Vítězem sedmnáctého ročníku Pražského mezinárodního maratónu se stal keňský vytrvalec Benson Kipchumba Barus, který si časem 2:07:06 vytvořil nový osobní rekord. Druhý byl se ztrátou 28 sekund Kenneth Mburu Mungara, triumf Keňanů dokonal třetí Samuel Kiplimo Kosgei, který si odbyl na maratónské trati debut a byl o dalších jedenáct sekund zpět.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vítězný Keňan Benson Kipchumba Barus dobíhá do cíle 17. ročníku Pražského maratónu.

Článek

Závod žen vyhrála způsobem start - cíl největší favoritka Lydia Cheromeiová rovněž z Keni, která vytvořila oficiálním časem 2:22:34 nový a velmi kvalitní traťový rekord. Ten držela její krajanka Helena Kiropová loňským výkonem 2:25:29.

Lydia Cheromeiová z Keni doběhla v rekordu.foto: ČTK/Vít Šimánek

Barus si vítězství cenil zejména proto, že na startu se prý cítil trochu unaven. "Ale pak jsem se rozběhl a nakonec z toho je velmi dobrý výkon. Samozřejmě musím být rád za vítězství v takovém času. Osobní rekord mě motivoval," prohlásil Barus. Za rekordem trati Keňana Eliuda Kiptanuie zaostal o minutu a půl.

Byla ráda, že je to za ní

Ženská vítězka už na konci závodu byla ráda, že už je po maratónu. "Už mi trochu docházely síly, ale viděla jsem, že běžím rychle a na rekord, takže to mě motivovalo," vykládala v cíli Cheromeiová, která si vylepšila osobní maximum skoro o půl minuty. "Z toho mám velkou radost i z toho, že se mi tady v Praze daří," upozornila na skutečnost, že drží také rekord Pražského půlmaratónu.

Pechek mistrem Česka

Mistrem ČR se stal Petr Pechek, který doběhl do cíle v osobním rekordu 2:18:26 a za limitem na mistrovství světa zaostal o necelou minutu a půl. "Bylo to hodně těžké, protože bylo docela teplo a navíc se to rozběhlo rychle," řekl v cíli obhájce titulu. "Nakonec to ale vyšlo, takový čas jsem vůbec nečekal, jsem nadšený, vyšlo to opravdu super," radoval se. Druhý mezi domácím běžci skončil Robert Krupička.

Za dobrého běžeckého počasí se držela od startu společně velká skupina běžců, kteří dodržovali tempo nastolené vodiči na hranici 2:07 hodiny. Na desátý kilometr přiběhlo dohromady hned osmnáct závodníků, mezi nimiž bylo i pět mužů s nejrychlejšími časy ve startovní listině. V druhé čtvrtině závodu se však tempo trochu zpomalilo a když na 25. kilometru odstoupili vodiči, bylo jasné, že rekord závodu, který drží loňským časem 2:05:39 Keňan Eliud Kiptanui, dnes nepadne.

Tempo začal zvyšovat zkušený Keňan Mungara, udržet se ho dokázal pouze debutant na maratónu Kosgei a další keňský vytrvalec Barus. Etiopan Gudisa Shentema odpadl, ztrácet začal také největší favorit závodu Yemane Tsegay, loni druhý muž Pražského maratonu.

Nástup deset kilometrů před cílem 

Tempo vedoucí trojice se na třicátém kilometru pokusil roztrhat Barus, ale jeho soupeři se ho dokázali ještě udržet. Třicetiletý Barus se ale nevzdával a další jeho nástup asi deset kilometrů před cílem už soupeři nezvládli. Keňan si vytvořil dostatečný náskok před svými pronásledovateli a v závěru své vítězství kontroloval.

Závod měl poprvé nejvyšší ocenění Gold Label Mezinárodní asociace atletických federací IAAF a na start maratónu se postavilo více než 8500 závodníků z devadesáti zemí. Trať po několika letech opět vedla přes Karlův most, jehož oprava letos skončila.

Na prize money bylo vyčleněno 66 tisíc eur, více než 1,5 miliónu korun. Vítězové hlavních kategorií dostanou 15 tisíc eur.

Výsledky Pražského mezinárodního maratónu:
Muži:
1. Barus 2:07:06, 2. Mungara 2:07:34, 3. Kosgei (všichni Keňa) 2:07:45, 4. Kisri (Maroko) 2:08:40, 5. Mwangi (Keňa) 2:09:03, 6. Woldeamanuel (Et.) 2:09:46, ...15. Pechek 2:18:26, 17. Krupička (oba ČR) 2:20:00.
Ženy:
1. Cheromeiová (Keňa) 2:22:34 - traťový rekord, 2. Tadesseová 2:28:32, 3. Zemedkunová (obě Et.) 2:32:14, ...12. Churáňová 2:53:11, 14. Šibravová (obě ČR) 2:58:05.

Reklama

Související témata: