Hlavní obsah

Špotáková: Jsem trochu dole, ale tak to má být

Není zatím ve své kůži, ale Barbora Špotáková ví, že v sobě má před mistrovstvím světa na přelomu srpna a září v Tegu dobrou formu. Česká oštěpařka a velká medailová naděje dokončuje v těchto dnech závěrečnou přípravu v Nymburce, a přestože ji bolí obě Achillovy šlachy a je unavená, chce své zkušenosti zúročit v boji o nejcennější medaili. Přesto pro třicetiletou světovou rekordmanku a olympijskou vítězku bude letošní šampionát v mnohém nový.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barbora Špotáková na Zlaté tretře v Ostravě

Článek

Poprvé bude závodit na vrcholné světové akci pod novým trenérem Janem Železným. Bude na šampionátu členkou početné pětičlenné oštěpařské skupiny světového rekordmana, pozornost se v týmu tak nebude upírat pouze na ni, jak tomu bylo do minulé sezony pod vedením Rudolfa Černého. A po dlouhé době nemusí být hlavní medailovou nadějí české výpravy pouze ona. Velké šance se totiž dávají také překážkářce Zuzaně Hejnové. "Věřím jí," řekla Špotáková.

Do sezony se oštěpařka rozjížděla pomalu. Až na mítinku Diamantové ligy v Monaku hodila 69,45 metru a předvedla svůj třetí nejdelší hod kariéry. "Tam jsem se cítila naprosto skvěle, tak bych si to představovala," uvedla v rozhovoru pro ČTK.

Poslední závod v Londýně jí ale nevyšel, i proto, že už závodila z tréninku. "Měla jsem tam krizi, nemohla jsem trefit hod. Dala jsem si ránu do lokte, bolí mě obě achillovky. Závěrečná příprava je hodně drsná a tvrdá, bolí mě celé tělo, jsem hodně unavená," řekla.

Oštěpařka Barbora Špotáková v roli členky Hradní stráže.foto: Ivana Roháčková

Před každým velkým závodem prožívá podobné pocity. Nejinak tomu bylo i před olympiádu v Pekingu nebo před MS v Ósace před čtyřmi lety, kde vyhrála. V Tegu bude obhajovat stříbro z Berlína. "Už jsem to zažila několikrát, i když si zpětně říkám, že jsem se v minulosti cítila vždycky o něco lépe. Ale holt mi je už třicet," usmála se.

"Forma snad dojede, i když teď jsem trochu dole, ale tak to má být. Dobré je, že jsem hodila v Monaku daleko a vím, že to letos v sobě mám," prohlásila.

Trénink v Nymburce si zpestřuje jízdou na bruslích nebo koupáním s přítelem Lukášem, který za ní často jezdí. Byl za ní v Pekingu, v Ósace, v Berlíně a pojede i do Tegu. "Budu se tam muset soustředit hlavně na sebe, budu hodně s ním, abych přišla na jiné myšlenky," vysvětlila.

Její nový kouč Železný totiž bude muset rozprostřít své síly mezi pět svěřenců, kteří navíc absolvují kvalifikaci v jeden den. "Bude mít honičku," přikývla Špotáková. Navíc stačí nevydařený kvalifikační závod jednoho z nich a špatná nálada v týmu se může projevit na ostatních členech.

"Já se s tím poperu, ale pro kluky i pro Honzu (Železného) to bude velká zkušenost," připomněla Špotáková trio mladíků Petr Frydrych, Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch. Českým oštěpařům vyšel naopak začátek sezony, ale v posledních týdnech jejich forma poklesla. "Je vidět, že to trenéra trápí, pořád o tom mluví," podotkla Špotáková.

Má výhodu, že Tegu zná, v roce 2003 tam byla na univerziádě. Navíc vysoké teploty jí nevadí a v Asii se jí vždy dařilo. Bude se ale muset vypořádat také s kvalifikací a dvěma závody ve dvou dnech, což zažila v kariéře pouze jednou, na ME 2006 v Göteborgu.

"Nepřipravuji se na to nijak speciálně. Věřím, že kvalifikace bude pro mě znamenat jeden hod, snad s tím nebude problém," doufala v ušetření sil. Očekává ale velký boj. Sice vede světové tabulky, ale za ní jsou v rozmezí necelého metru a půl zpět Němka Christina Obergföllová a Ruska Maria Abakumovová.

"Když si člověk něco představuje, tak to obvykle je nakonec úplně jinak. Rada bych si prožila snadný závod, ale takhle to vypadá, že budeme válčit. Ale může se stát, že některá z nás hodí prvním daleko a bude vymalováno," dodala.

Reklama

Související témata: