Hlavní obsah

VIDEO: Tělesně postižený Pistorius slaví na čtyřstovce postup. Můj velký den, jásal

Roky o to Oscar Pistorius usiloval nejen na dráze, ale i u zeleného stolu, dnes se jeho sen proměnil ve skutečnost. Tělesně postižený Jihoafričan dostal příležitosti jako první atlet v historii závodit se zdravými sportovci a na mistrovství světa v korejském Tegu si nevedl vůbec špatně. Výkonem 45,39 sekundy postoupil z nedělního rozběhu do semifinále závodu na 400 metrů.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Oscar Pistorius na MS v Tegu.

Článek

Pistorius se narodil bez holenních kostí a o nohy v polovině mezi koleny a kotníky přišel už v jednom roce. Běhá s karbonovými protézami na obou dolních končetinách, kvůli nimž se mu přezdívá "Blade Runner". Před pěti lety se rozhodl, že chce závodit se zdravými, ale právě protézy a jejich případná pomoc samotnému běžci byly problémem pro zástupce Mezinárodní atletická federace IAAF. Pistorius bojoval o svou šanci u sportovního arbitrážního soudu a spor v roce 2008 vyhrál.

Potom se mu ale nepovedlo kvalifikovat se na OH v Pekingu ani na minulé mistrovství světa v Berlíně. "Ale dnes byl můj velký den," prohlásil v Tegu po rozběhu, v němž se účastí zapsal do atletické historie. "Usiloval jsem o to roky, tvrdě jsem na to trénoval. Pro mě to byl dnes fenomenální běh, navíc jsem postoupil," uvedl čtyřiadvacetiletý průkopník. "Cítil jsem velký tlak, ale v semifinále se chci ještě zlepšit," plánoval.

Oscar Pistorius na MS v Tegu.foto: ČTK/AP/Matt Dunham

Pistorius měl tradičně pomalejší začátek, ještě 50 metrů před cílem bylo pět běžců před ním. Jihoafričan se ale vzepjal a dostal se na třetí přímou postupovou pozici a jeho čas byl nakonec čtrnáctý nejlepší. "Když je na startu, automaticky se člověk snaží běžet rychleji. Nikdo nechce, aby ho Oscar (Pistorius) porazil. A já samozřejmě také. S ním v běhu každý podá lepší výkon," prohlásil vítěz Pistoriusova běhu Chris Brown z Baham.

Nejrychlejší v rozbězích byl trochu překvapivě Američan Lashawn Merritt, který se vrátil po dopingovém trestu a zaběhl nejrychlejší čtyřstovku sezony 44,35 sekundy. "Zaběhl limit a dostal se na mistrovství světa. Má silné a skvělé srdce, je to fantastický člověk. Já mu fandím a přeji mu všechno nejlepší," řekl Merritt na adresu Pistoriuse.

Beznohý sportovec se stal okamžitě miláčkem korejského publika. při běhu jej povzbuzovalo na 10.000 diváků, kteří přišli na dopolední program, všichni po závodu skandovali jeho jméno. Pistorius se jim několikrát uklonil a pozdravil je. V Tegu dosáhl svého a svou cestu chce dokončit příští rok na olympiádě v Londýně. Limit už má, chybí mu jen posvěcení od zástupců IAAF.

"Rozhodně se necítím jako nějaký průkopník, ale těší mě, jakých poct se mi dostalo a v jaké jsem tady pozici," řekl Pistorius. "Ale doufám, že můj příběh bude mít ještě několik dalších kapitol. Jsem přeci dost mladý," usmál se.

Reklama

Související témata: