Hlavní obsah

VIDEO: Vycukal Bolta krajan Blake? Selhání favorita vyvolalo spekulace i konspirační teorie

TEGU

Před dvěma lety na mistrovství světa v Berlíně se ještě dlouho po finále mužské stovky rozebíralo 9,58 sekundy, za něž Usain Bolt urazil stometrovou trať. V jihokorejském Tegu se řeší 204 tisícin. Přesně o takový časový úsek dříve, než měl, vyběhl světový rekordman v nedělním souboji o mistra světa.

Foto: David Gray, Reuters

Zklamaný Usain Bolt (druhý zprava) ulil start ve finálovém běhu na 100 metrů na světovém šampionátu v Tegu.

Článek

Zatímco v neděli se po Boltovi slehla zem, včera už si spokojeně vykračoval po atletické vesnici, jen žádost o společnou fotografii s korejskými dobrovolnicemi s úsměvem odmítl.

Přes svého agenta vydal vyjádření, k finálovému fiasku se v něm ale nevracel. „Gratuluju Yohanu Blakeovi ke zlatu i ostatním medailistům. Není důvod se pitvat v minulosti, mám teď pár dnů na to, abych se připravil na dvoustovku a štafetu. Díky všem za podporu,“ uvedl.

Hejnová teoriiím nevěří 

Seriózními médii i na nejrůznějších internetových fórech se mezitím šíří nové informace, neověřené spekulace i fantasmagorické konspirační teorie.

Do třetí kategorie spadají třeba teorie o sázkovém podvodu nebo názory, že Bolt ulil schválně, neboť měl obavy o svoji neporazitelnost. „Já tomu nevěřím. Spíš je možné, že se bál, aby neprohrál, proto se chtěl trefit do výstřelu,“ je přesvědčená česká překážkářka Zuzana Hejnová.

Zvláštní sezóna 

Boltovy obavy by nebyly neopodstatněné, letos běžel nejrychleji 9,88 s, což je o tři desetiny od jeho světového rekordu, na druhou stranu v prazvláštní sprinterské sezóně nikdo z pětice, která letos běžela rychleji, na startu finále nebyl.

"Padat do výstřelu" navíc není Boltovým stylem. Pro srovnání, při triumfu v Pekingu měl druhou nejpomalejší startovní reakci ve finále 0,165 s, v Berlíně třetí nejpomalejší 0,146 s. V Německu ulil start v semifinále, ale tehdy ještě nebyla v platnosti nulová tolerance.

Reálnější důvod Boltova prohřešku nabízí server all-athletics.com. Při detailním pohledu na start zepředu je totiž na opakovaných záběrech vidět, že ještě dříve než Bolt s sebou lehoulince cuknul sprinter běžící vedle něj v šesté dráze. A tím nebyl nikdo jiný, než jeho tréninkový parťák a pozdější zlatý medailista Blake.  Jeho pohyb nebyl tak výrazný, aby ho zaznamenaly zátěžové bloky, ale teoreticky mohl Bolta v koncentraci rozhodit.

"U nás v Racers Track Clubu jsme jedna velká rodina. Nikdy se neradujeme, když se někomu z našich atletů stane takový nešťastný incident a nedovolíme, aby nás někdo rozdělil. Já žádné video neviděl, ani se k tomu nechystám. Výsledek je, jaký je," reagoval v prohlášení Blakeův agent Cubie Seegobin.

Reklama