Hlavní obsah

Špotáková popáté za sebou na atletickém trůnu. Šílené, jak to letí, kroutí hlavou

Už je to pro ni malá rutina. Na konci sezóny si Barbora Špotáková převezme ocenění pro nejlepšího českého atleta. V sobotu se jí to podařilo už popáté za sebou, což se v anketě v historii samostatné České republiky povedlo už jen vícebojaři Romanu Šebrlemu. „Ale hlavně, aby se mi dařilo i za rok,“ vyhlíží olympijskou sezónu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková vyhrálá popáté v řadě Atleta roku.

Článek
Fotogalerie

Napadlo by vás v roce 2006, že příštích pět let budete anketu vyhrávat jen vy?

Určitě ne, to je šílený, jak to letí. Kdyby mi to někdo řekl, myslela bych si, že se fakt zbláznil. Je šílený, jak se to všechno valí, jak se daří takhle dlouho. To bych si nepředstavila ani v nejdivočejším snu. Doufám, že vydržím do příštího roku, to je moje nevětší přání.

Před rokem jste trochu litovala, že vaše vítězství je hodně jasné, a doufala, že medailí z mistrovství světa bude letos víc. Zase to zůstalo na vás…

Je to hodně podobné, bohužel. Škoda pro českou atletiku, že nebylo víc medailí, z toho úplně radost nemám… Ale ty ankety tolik neprožívám, největší radost mám vždycky z toho úspěchu v sezóně. Ankety už jsou jen dodatek.

Hřát vás může i to, že jste svému kouči Janu Železnému pomohla k titulu Trenéra roku…

To jsem opravdu ráda. I Víťa Veselý zazávodil dobře, ale vím, že ani já jsem neudělala pro trenéra to nejlepší. Také jsem od Honzy cítila, že jsem mu mohla udělat ještě větší radost. Ale já věřím, že ten druhý rok se s tím sžiju ještě lépe, hodně věřím tomu, že to bude lepší.

Atletem roku 2011 se stala vicemistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková (vlevo). Druhý skončil výškař Jaroslav Bába a třetí překážkářka Zuzana Hejnová.foto: Právo/Jan Handrejch  

Nedávno to byly dva měsíce od památného finále na mistrovství světa v Tegu. Pustila jste si ho od té doby na videu?

Párkrát jsme ho viděla při nějaké příležitosti, ale sama jsem si ho nepouštěla. Nelíbí se mi, jak sem tam řvala. Poprvé v životě jsem řvala při hodu a už nebudu. Já jsem do toho dala všechno, ale když jsem se viděla ve zpomaleném záběru, tak to vypadá hrozně. A také už se nebudu tolik radovat, protože tím tu Marunu vždycky hrozně nabudím…To byla má největší chyba.

Na vyhlášení jste si tentokrát nevzala uniformu, ale slušivé modré šaty. Musela jste si na Dukle žádat o výjimku?

No, čekám na odezvu, jaká bude. Pokud negativní, můžu to ještě vyžehlit na Sportovci roku, kam jsem vždycky chodila v civilu. Už jsem sem chtěla jít jako dáma, ne jako voják. (úsměv)

Většinu sezóny trávíte ve sportovním oblečení, vítáte možnost, když se můžete obléct do šatů?

Když člověk objeví šaty, které mu sedí, tak je to fajn. Tak to má asi skoro každá ženská…

Těšíte se ještě na tato vyhlášení, nebo už je to spíš rutina?

Trochu rutina to už je, poslední dobou není žádné překvapení. Ale těším se, že se setkám s lidmi, které jsem delší dobu neviděla.

Reklama

Související témata: