Hlavní obsah

Výškař Bába vyrazí i na olympiádu z ubytovny

PRAHA

Je úřadujícím halovým vicemistrem Evropy, doma má i olympijskou medaili z Atén. Přesto výškař Jaroslav Bába na tréninky vyráží ze skromných prostor ubytovny na pražské Dukle. „Domluvili jsme s trenérem, že do londýnské olympiády tam zůstanu,“ říká skokan.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Výškař Jaroslav Bába

Článek

Do Prahy se za lepšími podmínkami přesunul před třemi lety z Vítkovic, stěhování do svého se ale dočká až po olympijském vrcholu. „Komfort mám na Dukle lepší, všechno je blízko. Jsem za chvilku na tréninku, v posilovně, nic mě nerozptyluje,“ pochvaluje si.

Volný čas alespoň může zasvětit učení. Byť teprve loni maturoval, hned se vrhl na studium Vysoké školy ekonomiky a managementu. Dnes by ho měla čekat první zkouška, z makroekonomie. „Na učení při soustředěních skoro nebyl čas, ale ještě se z té zkoušky můžu na poslední chvíli odhlásit,“ přemítal s úsměvem 27letý výškař.

Ve studiu pokračuje také pro to, aby měl odreagování od atletického stereotypu. Ten mu zmírňuje i nový člen jeho tréninkové miniskupiny pod vedením Jana Janků staršího. Slovenského reprezentanta Petera Horáka vystřídal Jan Hostonský, mladý skokan, jenž kombinoval atletiku s basketbalem.

Během přípravy vážil 90 kilogramů

„Měří 205 centimetrů a stejně vysoko má osobní rekord. Ještě je to trochu motovidlo, ale pro trénink ideální typ, hlavně když jsme ve Špindlu měli fyzickou přípravu, tak bylo moc příjemné, že jsem na to nebyl sám,“ pochvaloval si český rekordman.

Vedle Horáka se Bába přiučil i profesionálnějšímu přístupu k atletice, co se týče stravy a životosprávy. A držel se i letos. „Přes přípravu jsem přibral skoro na devadesát kilo, přece jen, když se maká, člověk potřebuje energii. Teď už mám asi 86,5 a během halové sezóny se dostanu na závodní váhu 85 kilo,“ plánuje.

Přípravu přestál zcela zdravý, a tak má na halovou sezónu ještě smělejší plány než při loňském zisku evropského stříbra. „Jsem teď silnější, chtěl bych už před halovým mistrovstvím světa v Istanbulu skákat pravidelněji kolem 230, aby to na šampionátu ještě vylítlo,“ přeje si Bába.

Reklama