Hlavní obsah

Atlet a praprapravnuk milence Němcové se nečekaně obul do tvůrců minisérie: Z Boženy udělali couru

Možná nečekaně ze sportovní scény míří výtka k autorům televizního hitu - minisérie Božena. Tu v novém roce vysílá ČT. Jiskřivý příběh ukazuje spisovatelku a národní buditelku i v životních scénách, které se v hodinách literatury nevyučovaly. A prý mnohdy ani neodpovídají realitě. Alespoň to pro Blesk tvrdí stříbrný medailista z ME 2016 v desetiboji Adam Sebastian Helcelet, praprapravnuk Jana Helceleta, vlastence a účastníka příběhu z 19. století.

Foto: ČAS - Denisa Kisialová

Adam Sebastian Helcelet na archivním snímku z halového mistrovství republiky.

Článek

Právě toho měl Karel Havlíček Borovský seznámit s Němcovou. A vše skončilo v posteli coby náhodné sexuální dobrodružství. Erotické scény jsou vůbec nedílnou součástí televizního díla, jemuž se vášnivými diskusemi dostává obrovské reklamy.

Podle jednoho z dědiců rodové linie Helceletů se ale epizoda mezi Němcovou a vlastencem takhle rozhodně neodehrála. Dvojice se neseznámila v Praze ani přes Karla Havlíčka Borovského a rozhodně to oba nebrali jako jednorázové sexuální povyražení. „Byl to paskvil," citoval Blesk atleta Adama Sebastiana Helceleta. Ten opakovaně odkazoval i na bohatou korespondenci, ze které se vydalo i několik romantických sbírek. Je proto podle něj s podivem, že potomky nikdo z televize neoslovil.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku z tiskové konference k minisérii Božena (zleva) ředitel ČT Petr Dvořák, herečka Aňa Geislerová, producent Michal Reitler, herečka Anna Kameníková, režisérka Lenka Wimmerová, scenáristka Hana Wlodarczyková.

„Když si je (dopisy) přečtete, pochopíte, jak (Němcová) vnímala city a toužila strašně po lásce. To pro mě v seriálu nezaznělo. Místo toho z ní udělali takovou couru! Podle mě si to jako jedna z největších Češek a vlastenka nezasloužila. Stejně jako to, co udělali z praprapradědy," uvedl Helcelet a upozorňuje v čem se scénář díla, jehož autoři v čele s režisérkou Lenkou Wimmerovou ovšem upozorňovali, že nejde o dokument, diametrálně rozcházel s realitou.

„Takhle to vůbec nebylo. V minisérii se Božena s Janem potkali v Praze a seznámil je Karel Havlíček Borovský. Ten se ale ve skutečnosti s Helceletem potkal jen párkrát. Určitě nebyli ani takoví kamarádi, aby ho představoval Němcové. V Praze se ani nepotkali poprvé. První setkání proběhlo v Brně, když cestovala do Uher za manželem. Jejich románek vznikl až v Brně a představil je Klácel, který založil českomoravské bratrstvo. Božena, Jan, a dokonce i její manžel byli členové," líčil Helcelet pro Blesk.

Helcelet opakoval, že k pochopení celé záležitosti je třeba přečíst jejich dopisy, ´kde si vylévala srdce a projevovala lásku´.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku (zleva) herečka Anna Kameníková, režisérka Lenka Wimmerová, scenáristka Hana Wlodarczyková, scenáristka Martina Komárková, herec Jan Hájek

„Jelikož to režírovala žena, tak jsem si myslel, že to bude víc vnímat jako žena. Tak to na mě nepůsobilo. Nejvíc mě dopálilo, že měla sex s Nebeským někde na ulici v podchodu, to mi přišlo moc. To se mi prostě nelíbilo," přiznal atlet, že ho minisérie zaskočila.

Zpochybňuje další závěry, které vyplývají z televizního díla. „Jak se o tom (vztahu) mohla bavit celá Praha, když on (Jan Helcelet) v ní ani nebyl a nikomu to neřekl. Jediné, komu to přiznal, byl jeho kamarád z bratrstva Hanuš. Proč by se chlubil, když měl doma děti a manželku. To bylo jejich tajemství a takhle to v tom filmu nebylo vůbec zobrazené. Není to pro něj vůbec důstojné. On byl vlastenec, národní buditel, zastupoval Moravu mezi pražskými vlastenci. On byl jeden z těch hlavních, kteří se snažili probudit národ," řekl Helcelet s tím, že se bude přes dosavadní výhrady dívat i na poslední díl.

„Budu doufat, že už tam praprapraděda vůbec nebude, protože bych se bál, že by z toho udělali něco horšího. Takhle to stačilo."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama