Hlavní obsah

Letošní maraton v Bostonu by se měl uskutečnit v říjnu

Boston

Letošní maraton v Bostonu se uskuteční 11. října, pokud to pandemická situace umožní. Termín v úterý oznámili pořadatelé, kteří už loni na podzim avizovali, že se tradiční závod přesune z obvyklého jarního termínu na podzim. Loni se kvůli koronaviru maraton v Bostonu nekonal vůbec.

Foto: Gretchen Ertl, Reuters

Letošní maraton v Bostonu se uskuteční 11. října, pokud to pandemická situace umožní. Na snímku z dubna roku 2019 probíhají cílem vítěz Lawrence Cherono (vlevo) z Keni před Lelisou Desisou z Etiopie.

Článek

Stalo se tak poprvé od jeho založení v roce 1897, takže se běžeckým závodem s nejdelší nepřerušenou tradicí na světě stala silniční desítka z Běchovic do Prahy.

Obvykle se v Bostonu běhá třetí pondělí v dubnu na Den patriotů, ale už před několika měsíci pořadatelé usoudili, že závod pro 30 000 běžců nebude reálný. Doufají, že na podzim už to nařízení státu Massachusetts umožní.

"Oznamujeme termín Bostonského maratonu 2021 s opatrným optimismem. Pokud budeme schopni pořádat v říjnu závod s osobní účastí, bezpečnost účastníků, dobrovolníků, diváků a všech členů místní komunity bude zásadní," uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel pořádající společnosti Boston Athletic Association Tom Grilk. S plánem a případnými opatřeními musí souhlasit všech osm měst a předměstí, kudy trasa vede.

Na podzim se vedle maratonů v Berlíně, Chicagu a New Yorku, které v těchto měsících bývají obvykle, uskuteční letos i další tři závody elitní kategorie World Marathon Majors. Závod v Tokiu se z přelomu února a března posunul na 17. října, v Londýně by se místo obvyklého konce dubna mělo běžet 3. října. Loni se kvůli koronaviru ze šesti největších maratonů uskutečnily jen dva, v Tokiu i Londýně ale závodila jen elita.

Reklama

Související témata: