Hlavní obsah

Kladivářka Berryová se odvrátila na stupních od vlajky, hymna ji zaskočila

Eugene

Americká kladivářka Gwen Berryová se postarala na domácím šampionátu v Eugene o rozruch další protestní akcí na stupních vítězů. Při slavnostním vyhlášení se odvrátila od americké vlajky a místo obvyklého postoje s rukou položenou na srdci si stoupla s rukama v bok. Posléze si stěžovala, že právě v tuto chvíli zahráli pořadatelé hymnu, kterou jinak při každém vítězném ceremoniálu nepouštějí.

Foto: @SInow, Twitter

Americká kladivářka Gwen Berryová při hodu.

Článek

"Mám pocit, že to byla narafičené. Že to udělali schválně. Abych byla upřímná, jsem z toho hodně naštvaná," zlobila se bronzová medailistka. Chvíli na stupních vítězů chtěla využít k protestnímu gestu, plán jí ale překazila hymna. Připravené měla černé tričko s nápisem "Activist Athlete", to si ale nejprve při hymně položila složené na hlavu a teprve později ho zvedla roztažené nad hlavu.

"Měli dost času zahrát hymnu, než jsme tam nastoupili, přemýšlela jsem, co s tím mám dělat. Nakonec jsem tam zůstala a otočila se, dala si tričko na hlavu," řekla s tím, že toto gesto nebylo myšleno jako protestní vzkaz. "Prostě jsem tam nechtěla být," dodala.

Podle mluvčí šampionátu ale puštění hymny nebylo načasováno úmyslně na vyhlášení kladivářek. "Hymna se hraje každý den podle předem zveřejněného harmonogramu," uvedla.

Berryová patří mezi sportovce, kteří se angažují v boji proti rasismu, diskriminaci a policejnímu násilí. Po vítězství na Panamerických hrách v roce 2019 zvedla na stupních vítězů paži se zaťatou pěstí na protest proti sociální nespravedlnosti v USA a za toto politické gesto dostala od národního olympijského výboru distanc na 12 měsíců. Letos v březnu americký výbor sportovcům při domácím šampionátu protesty povolil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.