Hlavní obsah

Oštěpař Röhler nebude kvůli zádům obhajovat v Tokiu olympijské zlato

Německý oštěpař Thomas Röhler nebude na olympijských hrách v Tokiu obhajovat zlato z Ria de Janeiro. Devětadvacetiletý atlet vzdal start na vrcholu letošní sezony kvůli potížím se zády, jež ho dlouhodobě trápí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německý oštěpař Thomas Röhler na mítinku Zlatá tretra. (archvní snímek)

Článek

Röhler se letos vrátil k závodění po roce a tři a čtvrtě. Začátkem června na německém šampionátu musel odstoupit hned po prvním pokusu a po třech týdnech oznámil, že se do Tokia nezvládne dát dohromady.

"Vzdát se Tokia bylo to neuvěřitelně těžké, ale nakonec jsme se s trenérem rozhodli, že zdraví má přednost. Musím naslouchat tělu, protože chci tenhle sport ještě pár let dělat na vysoké úrovni. Účastí na olympijských hrách bych kvůli zranění zad hodně riskoval," řekl Röhler webu leichtathletik.de.

Před mistrovstvím Německa startoval mistr Evropy z roku 2018 naposledy na předloňském světovém šampionátu v Dauhá, kde vypadl v kvalifikaci. Loni se věnoval rodině a letos ho trápila záda.

Na Röhlerovo zlato by mohl v Tokiu navázat jeho krajan Johannes Vetter, jenž je hlavním favoritem oštěpařské soutěže na odložených olympijských hrách. Mistr světa z roku 2017 hodil loni v září národní rekord 97,76 metru a letošní světové tabulky vede suverénně výkonem 96,92. Světový rekord Jana Železného z roku 1996 má hodnotu 98,48 metru.

Reklama