Hlavní obsah

Nigerijská sprinterka Okagbareová měla pozitivní dva vzorky na různé látky

Nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová měla před olympijskými hrami v Tokiu pozitivní dva vzorky na dvě různé zakázané látky. Vedle v červenci odhaleného růstového hormonu, kvůli němuž přišla o semifinále na 100 metrů na OH v Tokiu, bylo v červnovém vzorku z Nigérie nalezeno EPO. Vedle toho čelí dvaatřicetiletá Afričanka obvinění také kvůli tomu, že nespolupracovala při vyšetřování. Dnes to oznámila Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU).

Foto: Profimedia.cz

Nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová

Článek

Okagbareová má olympijské stříbro z dálky z Pekingu 2008. O pět let později získala na mistrovství světa v Moskvě stříbro v dálce a bronz na 200 metrů. V posledních letech se zaměřovala převážně na sprinty a v Tokiu měla šanci na postup do olympijského finále.

Do semifinále postoupila devátým časem, ale krátce před semifinále jí AIU pozastavila činnost. Při mimosoutěžní dopingové kontrole z 19. července u ní byl odhalen lidský růstový hormon.

AIU pak požádala, aby vzorek nabraný 20. června v Nigérii byl analyzován také na přítomnost krevního dopingu. Látka EPO se v něm objevila. Tři dny před touto kontrolou zaběhla Okagbareová na nigerijském šampionátu stovku za 10,63, což bylo jen o dvě setiny pomalejší než vítězný čas olympijské šampionky Elaine Thompsonové-Herahové. Okagbareová měla ale nedovolenou podporu větru.

Všechna dopingová provinění, které jí AIU přisuzuje, Okagbareová odmítá. Požádala, aby každé z nich řešila disciplinární komise.

Reklama