Hlavní obsah

Rodina je na Londýn připravena. Když tak pojede sama, vtipkuje Šebrle

O víkendu přišel o svůj světový rekord, ambice na olympijskou rozlučku ale Roman Šebrle rozhodně neztratil. Ve středu a ve čtvrtek při evropském šampionátu v Helsinkách mu půjde o medaili, ale i o start v Londýně. K jistotě potřebuje 37letý desetibojař buď překonat 8200 bodů, nebo neprohrát s krajanem Adamem Sebastianem Helceletem.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Desetibojař Roman Šebrle (vpravo) při pondělním odletu atletické výpravy do Helsinek

Článek

Pomýšlíte na medaili? Z evropské špičky v Helsinkách několik závodníků chybí…Vůbec nevím. Kdybych věděl, že jsem ve formě, tak bych o něčem mluvil, teď těžko. Spíš než medaile mě ale zajímá těch 8200 bodů, pak je do olympiády delší čas, kdy se s tím dá něco udělat a nějakých 200 bodů přidat.

Ale na přihlášky jste se určitě díval.Zběžně jo, dva nejlepší z Götzisu tady nejsou (van Alphen a Sintnicolaas – pozn. red.), ale bude závodit Ukrajinec Kasjanov, Němci, bude to kvalitní závod.

Začal jste se připravovat pod trenérkou Jílkovou, hodně se vám změnil trénink?Je to výrazně něco jiného, ale nevěřím, že se ten efekt ukáže už letos. Každý trénink chce trochu času, než se na něj člověk adaptuje. Jsem zvědavý na ten příští, pro mě poslední rok.

V čem konkrétně je příprava jiná?Novinek je spousta, od rozcvičení, které je úplně jiné, až po abecedu, jak se běhají sprinty. Hodně se běhá s odporem, většinou taháme trenérku za sebou na bruslích. Nejdřív jsem se smál, že to vypadalo zvláštně, ale svůj účel to neskutečně plní.

Očekávaný nový impuls do přípravy tedy přišel?Ještě je fakt strašně brzy. Dělám desetiboj sedmnáct let a u každé změny trvá minimálně rok, než se projeví. Třeba mě to trochu oživí, zatím nemůžu srovnávat, protože trenérka měří časy trochu jiným stylem, než předtím Dála Kupka. Víc poznám, až doběhnu stovku.

Rodina za vámi do Helsinek vyrazila?Nejede, ale jsou připraveni na olympiádu. Tak když tak pojedou sami. (úsměv)

Reklama