Hlavní obsah

Mladé pušky útočí. Jejich cíl? Nejstarší český rekord

Není v české atletice staršího rekordu. Když kvarteto Jaroslav Matoušek, Juraj Demeč, Jiří Kynos, Ludvík Bohman doběhlo na olympiádě v Mnichově 1972 na čtvrtém místě, jeho čas 38,82 s se neohroženě usadil na čele domácích tabulek na příštích čtyřicet let.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Pavel Maslák (vpravo), jeden z členů sprinterské štafety.

Článek

A ještě nějaký ten pátek zřejmě překonán nebude. Přesto se skupina mladých sprinterů rozhodla vystavit projekt, jehož cílem by mělo být vymazání letitého rekordu. Po čtrnácti letech Česko na velké akci v Helsinkách obsadí závod na 4x100 metrů, ale letošním časem 39,41 s se kvarteto Jan Veleba (25 let), Pavel Maslák (21), Vojtěch Šulc (26), Václav Zich (21) ještě rekordnímu cíli příliš nepřiblížilo.

V čem spočívalo kouzlo generace sprinterů z počátku 70. let? „Běhali jsme spolu několik let, všichni jsme měli rychlou dvoustovku, která je pro štafetu základ, i na škváře jsme ji uměli hluboko pod 21 vteřin,“ vzpomíná člen „mnichovské“ štafety Jiří Kynos. „Při závodě jsme nikdo nechtěl koukat tomu druhému na záda, ale při štafetě jsme byli kamarádi,“ říká dnes ekonom Českého olympijského výboru.

Vrací se týmový duch

Možné útoky na rekord v posledních letech brzdil individualistický přístup sprinterů i jejich trenérů. „Tolik se nesbíhalo, trenéři nechtěli obětovat závodníka pro kolektiv. Proto štafety neběhaly rychlé časy,“ tvrdí čerstvý mistr Evropy Pavel Maslák, jenž už zažil stejně jako Zich medailový úspěch se štafetou na mistrovství Evropy juniorů.

V poslední době ale už se začíná blýskat na lepší štafetové časy. „Byli jsme i na společném soustředění, ale efekt to zatím nepřineslo, kluci doteď běželi pomaleji než vloni. Každý rok jsme víc spolu, budeme se tomu chtít věnovat dál,“ plánuje trenér Dalibor Kupka, který má sprinterskou štafetu na starosti.

Základem je zdraví

Český rekord je dlouhodobým cílem. „Tehdy to byli dobří a vyrovnaní sprinteři, nikdo z nich výrazně nevyčníval a štafetě se věnovali. Když budou kluci zdraví, můžou na rekord mít,“ věří Kupka.

Právě zdravotní stav v posledních týdnech české rychlíky trápil, vynucenou pauzu si před mistrovstvím Evropy museli dát Zich i Veleba. Maslák zase dá v Helsinkách zřejmě přednost dlouhé štafetě, na jeho místě poběží buď devětadvacetiletý Rostislav Šulc, nebo další člen stříbrné juniorské štafety z roku 2009 Lukáš Šťastný (21 let).

Nejstarší české rekordy
4x100 mČSSR38,82 s (1972)
3000 m př.Moravčík8:23,8 (1972)
5000 mSýkora12:24,99 (1980)

Reklama