Hlavní obsah

Špotáková má o nejlepším českém sportovci jasno: Volila bych sebe, můj rok byl dokonalý

Praha

Obhajoba olympijského zlata v Londýně vynesla oštěpařku Barboru Špotákovou podruhé v životě na trůn v anketě Sportovec roku. Když se královna večera i českého sportu 2012 ohlédla za minulými měsíci, upřímně doznala, že nikoho lepšího nevidí. „Prožila jsem dokonalý rok," hlásila jednatřicetiletá atletka, která v listopadu přerušila kariéru kvůli těhotenství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Špotáková, vítězska ankety Sportovec roku 2012, a její přítel Lukáš Novotný.

Článek
Fotogalerie

Den před vyhlášením ankety jste se vrátila z atletického soustředění na Kanárských ostrovech. Jak jste si pobyt s ohledem na těhotenství užila?

Náramně. Celý kemp dlouhý v mém podání dvanáct dnů byl senzační. Počasí bylo nádherné, nikdy v minulosti jsem v místě stejné nezažila.

Prozradíte, v čem se lišil váš program od ostatních atletů?

Dělala jsem, co se mi líbilo. A co jsem nechtěla absolvovat, jsem prostě nedělala. Vážně nejlepší soustředění, které lze zažít (směje se). Absolutní pohoda. Hodně jsem hrála tenis, v němž jsem se díky pobytu na Kanárských ostrovech výrazně zlepšila.

Kdo byl na kurtu nejčastější protivník?

Trenér Honza Železný. Musím říct, že jsem si zahrála fakt dobře. On je výborný. Některé zápasy byly hodně dobré. Je jasné, že vyhrával Honza. Ale také mě šetřil. Nedával tvrdé podání, výměny byly super. Většinou se hraje o pivo, což jsem nadnesla, ale jaksi jsem ho nikdy nevyhrála. Až pojedeme po Novém roce na soustředění do Nymburka, tak dluh splatím. Ale nejde o nic dramatického. Má u mě jen pár piv.

Prozradíte, jak se cítíte s ohledem na očekávaný příchod potomka?

Výborně. Žádné hormonální bouře mě nepostihly. Blbě mi bylo na začátku těhotenství, ale už to naštěstí odeznělo. Necítím na sobě žádné velké změny, což je fajn. Dokonce jsem zvládla i běhání. A v docela velké míře. Ráno jsem šla před snídání vyklusat, i na stadiónu jsem běhala. Fakt super. Nejsem líná. My jsme tedy nikdy na Kanárech neměli vyloženě atletický program, to spíše přichází na řadu až později při soustředění v Jižní Africe. Tady se hrají hry, jezdí se na kole. Lze půjčit vybavení na všechny sporty. Jezdí sem ženy, které jsou těhotné, či nesportovci, kteří se chtějí dostat do kondice. Fakt super prostředí i v mém stavu (směje se).

Jak člověk prožívá soustředění v okamžiku, když v dalším roce zůstanete bez závodního programu?

Jde o udržení kondice. Nemohu úplně vypnout. Více než sedm let v kuse se denně hýbu. Kdybych měla zdravotní problém, musela bych se podřídit. Ale těhotenství je fyziologický stav, takže hodlám ve sportování pokračovat, dokud mi aktuální stav pohyb dovolí. Čím je delší přestávka, kterou jsem kdysi zažila kvůli zranění, následný návrat je komplikovanější. Je to vlastně příprava na situaci po porodu.

Hýčkají vás parťáci z tréninkové skupiny?

Jo. Hlavně trenér na mě dával hodně velký pozor.

Když se ohlédnete za rokem 2012, jaký byl v podání Barbory Špotákové?

Naprosto dokonalý! V atletice jsem více udělat nemohla. Podařilo se mi všechno. Snad jedině, že bych vyhrála všechny závody, což by bylo šílené. A dokonale vše klaplo i v osobním životě. Potkalo mě obrovské štěstí v podobě těhotenství hned po olympiádě.

Pokud byste měla zvolit Sportovce roku České republiky, na koho byste ukázala?

Hrozně těžká volba! Máme čtyři olympijské vítěze. Ale kdybych byla na místě novináře, volím Špotákovou. Obhájit olympijské zlato a vyhrát Diamantovou ligu... Více jsem fakt získat nemohla. Připadá mi šílené, že se olympijská medailistka Zuzka Hejnová nedostala do desítky. Ta mezi nejlepšími fakt neměla chybět!

Blíží se vánoční svátky. Jak vypadá stravování olympijské vítězky s ohledem na těhotenství v těchto dnech?

Mám větší chuť na sladké! Hlavně na pečené věci. Spotřeba cukroví u nás bude asi větší než obvykle. Nemám přitom vybraný jeden konkrétní druh. Beru skoro všechno, co přijde pod ruku (směje se). Mám ráda věci, které jsou pečené. Nemusím různé rozinky v čokoládě nebo kokosu. Ale všechno ostatní můžu.

Budete si ještě hlídat během Vánoc váhu?

Ne! Nikdy extra jsem se nehlídala, takže teď to nebudu teprve řešit. Šetřit se nebudu (směje se).

Ze soustředění na Kanárských ostrovech jste se vrátila v noci z úterý na středu, co přesně jste z vánočních příprav zvládla?

Nestihla jsem vůbec nic. Zrovna jsem doma před cestou na vyhlášení ankety koukala, že bych měla alespoň trošku uklidit. Po soustředění musím ještě vyprat. Pak připravím s přítelem Lukášem salát a kapra. I máma přidá ruku k dílu. Nemám toho moc. Domluvili jsme se, že nebudeme letos svátky hrotit. Za rok to bude asi aktuálnější (směje se).

Dárky pro blízké jste obstarat zvládla nebo vše vyřešíte až na poslední chvíli?

Půl na půl. Některé drobnosti oběhnu a nakoupím během čtvrtka. A mám objednané určité věci přes internet. Doufám, že se firmám podaří zboží dopravit. Musím říct, že v současném šrumci musí být šílené dělat v doručovací společnosti.

Co máte na programu po svátcích? Už budete program s ohledem na svůj stav upravovat?

Ještě pojedeme s Lukášem na hory do Itálie, ale z mé strany půjde už o hodně vlažný přístup. Plánujeme návštěvu etapy na Tour de Ski s dojezdem na Alpe Cermis. Bude ze mě fanoušek. A pak snad ještě pojedu s atlety na soustředění do Nymburka. Dokud to půjde, chci být se svojí tréninkovou skupinou.

Reklama

Související témata: