Hlavní obsah

Bolt zuří. Dopingová nařčení mě připravila o sponzora, tvrdí jamajský blesk

Nikdy se kvůli dopingu nedostal do žádných potíží, přesto i nejrychlejší muž planety Usain Bolt doplácí na stín užívání zakázaných prostředků, který v poslední době zahalil jamajský sprinterský ráj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Usain Bolt zdraví diváky během Zlaté tretry v Ostravě.

Článek

Po prohřešcích Veronicy Campbellové-Brownové, Sherone Simpsonové a zejména Asafy Powella v letošním roce sílily zvěsti, že dopingové kontroly na Jamajce nejsou zdaleka tak důsledné jako v jiných zemích a šéf Světové antidopingové asociace WADA John Fahey dokonce pohrozil, že pokud se situace nezlepší, mohla by Jamajka chybět na hrách v Rio de Janeiru.

Odstoupili od smlouvy

Šestinásobný olympijský vítěz Bolt podle svých slov nedávno na zpochybňování čistoty sportu ve své zemi doplatil. „Přišla za mnou velká firma, že by mě chtěla sponzorovat. Jenže pak si nechali vypracovat studii, na kolik by jejich sponzoring byl užitečný, a když se dočetli, že bych nemusel závodit v Riu, tak od smlouvy odstoupili,“ cituje Bolta deník The Telegraph.

Sprintera, jenž byl o víkendu popáté vyhlášen nejlepším atletem světa, časté spekulace o dopingu vytáčejí. „Myslím, že by se tyhle věci měly rychle vyjasnit, abychom se někam posunuli. V každém sportu se objevují dopingové aféry, ale pak odezní a jde se dál. U nás ne a mně to omezuje možnost si sportem vydělat,“ zlobil se 27letý Bolt.

Sprintera se zastal i předseda Mezinárodní atletické federace Lamine Diack, podle něhož WADA vede svoji veřejnou kritikou kampaň proti Jamajce a Keni.

Reklama