Hlavní obsah

Každá dvacítka bolí, ví Drahotová. Údery neoplácela, rekord osmnáctileté chodkyni nemohl odolat

Praha

Na loňském mistrovství světa v Moskvě nadchla sedmým místem, na sekundu vyrovnala český rekord Barbory Pitákové. Hned při prvním ostrém startu nové sezóny z něj teprve osmnáctiletá chodkyně Anežka Drahotová ubrala plných 52 sekund! V Luganu došla třetí v čase 1:28,13.

Foto: Sport.cz

Obvyklý obrázek ze závodu v Luganu, Anežka Drahotová (vpravo) na čele skupinky chodkyň.

Článek
Fotogalerie

Čemu přičítáte takové zlepšení za sedm měsíců?

Závod v Luganu mám ráda, byly ideální podmínky, i když se mi tady šlo dobře i vloni, kdy bylo kolem nuly. Jsem zase o rok starší, pořád se zlepšuju a sbírám zkušenosti. Šla jsem do závodu s tím, že jsem na tom dobře, ale nečekala jsem, že se půjde až takhle rychle.

Zase jste se nebojácně pustila do vedení závodu jako v Moskvě?

Šla jsem v čele. Od začátku se vytvořila skupinka a mně nevadilo jít vepředu. Nerada zkracuju krok ve skupině, navíc to byl dost kontaktní závod. Hodněkrát jsem dostala loktem.

Jen jste rány inkasovala nebo i rozdávala?

Neoplácela jsem. (úsměv) Ale čekala jsem, že ta atmosféra ve skupince, kde si navzájem pomáháme tempem, bude přátelštější. Hlavně při občerstvovačkách si chtěl každý vytvořit dobrou pozici.

V Moskvě jste toho po závodě měla plné zuby, z plochy stadiónu vám pomáhali i zdravotníci. Jak jste na tom byla teď, když jste šla ještě skoro o minutu rychleji?

V Moskvě to byl pro mě větší šok, tady se šlo rovnoměrnější tempo. Poslední dva kiláky mi pořád docházejí síly, každá dvacítka je svá a bolí. Ale nebylo to tentokrát tak hrozný.

Co vám říkala po závodě Barbora Pitáková, která je manželkou vašeho trenéra? Nedobírala si vás, že jste ten český rekord mohly společně vlastnit o něco déle?

Já s Bárou ještě nemluvila, ale přes trenéra mi gratulovala. Myslím, že s tím možná trochu počítala, že se v mém věku ještě posunu a zlepším se.

Byla pro vás inspirací, že i v českých podmínkách se může chodec dostat do špičky?

Určitě, to její páté místo na mistrovství světa v Helsinkách a hlavně čas, k němuž se nikdo od nás od té doby nepřiblížil. Barču jsem obdivovala a chtěla na ni navázat. Na soustředění už s námi teď sice nejezdí, ale pomáhá nám jako naše praktická lékařka.

Výkonem z Lugana jste se nominovala i na Světový pohár do Číny.

Těším se, já nikdy mimo Evropu nezávodila, nevím, co se mnou udělá cesta a posun. Ale do té doby mě ještě čeká dost závodů, pražský půlmaratón, cyklistické starty…

V osmnácti letech vás čeká také juniorský světový šampionát v Eugene, ale o medaili byste mohla bojovat dokonce i na mistrovství Evropy dospělých v Curychu…

Curych má vyšší váhu, jsou to dospělí, závod tam bude hodně otevřený. Ale zase jsem posledním rokem juniorka a bude to světový šampionát… Nedokážu říct, co je pro mě víc.

Reklama

Související témata: