Hlavní obsah

Zlatá tretra přišla o největší hvězdu! Sprinterský král Bolt dál nezávodí

Praha

Největší atletické eso současnosti můžou fanoušci letos sledovat zatím jen na televizních záznamech. Jamajský sprinterský superman Usain Bolt stále odsouvá svůj návrat na dráhu, nyní jeho neúčast museli oznámit i organizátoři ostravské Zlaté tretry, která se koná v úterý 17. června. Oficiálním zdůvodněním je výpadek v tréninku způsobený zraněním. Termín závodního návratu? Stále neznámý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Usain Bolt se letos s diváky během Zlaté tretry nepozdraví.

Článek

Ticho kolem šestinásobného olympijského vítěze budilo spekulace o jeho zdravotním stavu, k vidění byl i u věhlasného německého lékaře Müllera-Wohlfahrta, s nímž dlouhodobě spolupracuje.

Bolt, jenž sezónu tradičně začínal doma na Jamajce, poté se přesouval do Evropy a byl ozdobou Zlaté tretry, ale letos zatím nevyběhl. V první polovině sezóny měl kromě Ostravy startovat už jen v Paříži 5. července, ale rovněž účast na tamním mítinku Areva Bolt zrušil.

„V březnu a dubnu jsem vinou zranění nohy přišel o řadu tréninků. Nyní je vše v pořádku a já jsem v plné přípravě, ale kvůli výpadku nemám natrénováno tolik, kolik jsem míval v minulých letech, a tak nejsem připraven závodit na Zlaté tretře v Ostravě ani na Diamantové lize v Paříži,“ uvedl Bolt v prohlášení zveřejněném organizátory obou mítinků.

Vyběhne v srpnu?

Původně měl světový rekordman na 100 i 200 metrů závodit už ve čtvrtek na Diamantové lize v Římě, ale kvůli zánětu v noze svoji účast s předstihem zrušil. Nejbližší plánované starty má nyní až koncem léta, 23. srpna ve Varšavě a o pět dnů později na slavné Weltklasse v Curychu.

Bolt rozhodně nemá důvod se starty spěchat a připisovat si časy daleko za svými světovými rekordy. Letos se nekoná mistrovství světa, ani olympiáda, vrcholem sezóny by pro něj mohly být jen Hry Commonwealthu v Glasgow, pokud by se jich zúčastnil.

„Čekají mě tři důležité roky 2015, 2016 a 2017, v nichž budu bojovat o další olympijské medaile a obhajovat tituly mistra světa. V letošní sezóně určitě plánuji závodit, věřím, že se vrátím brzy, ale vše je závislé na mých trénincích v příštích týdnech,“ dodal svěřenec Glena Millse.

Přijede Gatlin i Felixová

Sedmadvacetiletý Bolt se ze Zlaté tretry, kde měl startovat posedmé, omluvil už vloni, rovněž kvůli tréninkovému výpadku, ve startovní listině ho vystřídal Asafa Powell. Letos Bolta na stovce nahradí suverénní lídr světových tabulek, ale také opakovaný dopingový hříšník z minulosti Justin Gatlin.

Ostravský mítink přišel rovněž o avizovaný start největší ženské sprinterské hvězdy současnosti. Dvojnásobná olympijská vítězka na stovce Shelly Ann Fraserová-Pryceová po zdravotních problémech hledá formu a dala přednost tréninku. Rovněž u halového mistra světa na čtvrtce Pavla Masláka se návrat po svalovém zranění odkládá až po Zlaté tretře.

Nejnovějšími doplňky startovní listiny k hvězdám typu francouzského světového rekordmana v tyči Renauda Lavillenieho, ruského výškaře Ivana Uchova či domácích oštěpařských es Vítězslava Veselého a Barbory Špotákové je osminásobná sprinterská mistryně světa Allyson Felixová či muž, jenž překonal desetibojařský rekord Romana Šebrleho, Ashton Eaton. Američan se v letošní sezóně soustředí na 400 m překážek.

Reklama