Hlavní obsah

Chlad a déšť v Curychu? Já mám nohy v ohni, smál se po postupu výškař Bába

Curych

Po třech letech si zaskáče ve finále velkého venkovního šampionátu. Jaroslav Bába hladce zvládnul všechny postupné výšky a na mistrovství Evropy v Curychu prošel do pátečního boje o medaili. Náladu mu nekazil ani déšť, který během dopoledne zkrápěl stadión Letzigrund.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jaroslav Bába při kvalifikaci výškařů na ME v Curychu.

Článek
Fotogalerie

Dá se už z kvalifikace něco usoudit o tom, v jaké jste tu formě?

Já jsem hlavně rád, že jsem dneska laťku ani jednou neshodil. Ale nedostali jsme se tak vysoko, nečekal jsem, že bude stačit 223 centimetrů. Těžké bylo už ranní vstávání, počasí nebylo nic moc, člověku trvalo, než se probere… Zkusil jsem si tři pokusy v rozcvičování, tři závodní, moc jsem se ze svých sil nevydal. Jsem rád, že to dobře dopadlo, i když to byly skoky na 80 procent.

Déšť vám příliš nevadil?

Já letos absolvoval polovinu závodů v nějakém deštivém počasí a vždycky jsem se snažil v tom bojovat. Nijak mě to nepřekvapilo. Povrch je trochu zvláštní, ze začátku jsem se s ním seznamoval, ale skákat se na něm dá.

Rus Dmitrik by asi byl jiného názoru, při třetím pokusu uklouzl a skončil. Nebál jste se také nějakého podklouznutí?

Dmitrik je takový specifický skokan. Běhá k laťce hodně rychle, při odrazu skoro není na zemi. Já se víc opírám o zem, takže mě tam ty hřebíky treter drží. On lehce ťuknul a uklouzlo mu to. Já jsem jiný typ skokana, nebál jsem se, mám dobré hřebíky. Neměl jsem s tím problém.

Podobné počasí může být podle předpovědi i další dny. Jak by déšť ovlivnil finále?

Bude to chtít zase hodně hřejivky, docela mi pomáhá. Mám teď nohy v ohni, ale zase se aspoň cítím dobře v teple. (úsměv)

Budou skokani opatrnější?

Některým by déšť sedět nemusel. Dneska Procenko nevypadal úplně nejlíp, lízal laťku na 219 i 223, ale třeba se jen šetřil. Za dva dny to bude úplně jiný závod, ale věřím, že jsem připravený dobře a nějaké slušné umístění vybojuju.

Co byste považoval za úspěch?

Vím, že medaile je pro mě asi hodně vzdálená, to by musel zkonit někdo z kluků, kteří mají skočeno přes 240. Pro mě by tak byl největší úspěch, když neberu medaili, tak asi to čtvrté místo.

Elitní trio je příliš vzdálené?

Uchov, Bondarenko a Procenko mají skočeno přes 240 a skákali pořád v sezóně přes 235. Bude záležet i na počasí, ale budu bojovat.

Může se i při počasí, jaké panovalo během kvalifikace, skákat okolo 240 centimetrů?

Já asi ne. (úsměv) Myslím, že ty výkony budou trochu níž, ale minimálně 235 bude třeba na medaili.

Po vlažném začátku sezóny se zdá, že jste opět ve velmi dobré skokanské pohodě.

Forma šla nahoru ve správný čas, na začátku sezóny jsem se nemohl najít. Pak jsem se chytil v Braunschweigu, ten mě nakopl a jedu na vlně. Zdraví slouží, neměl jsem žádné tréninkové výpadky a soustředil se na mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: