Hlavní obsah

Oštěpařům vládl Keňan. Železného studoval na videu, teď vyhrál na jeho mítinku

Ostrava

Zlatá tretra ve své historii zažila plejádu vítězů oštěpařské soutěže, pýchy české atletiky. Jenže aby se po závodě radoval Keňan, to vítkovický stadión nepamatuje. Julius Yego si v deštivém úterním podvečeru vylepšil osobní i národní rekord na 86,88 m, byť jeho nejdelší pokus byl minimálně na hraně přešlapu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Oštěpař Julius Yego z Keni.

Článek

Pro šestadvacetiletého Keňana to bylo příjemné završení příběhu jeho inspirace Janem Železným. Když Yego s disciplínou, která nemá v převážně běžecké Keni tradici, začínal, studoval starší videa na youtube.

Rozvíjel se ve Finsku

A právě trojnásobný olympijský vítěz byl pro něj vzorem. „Těší mě, že sledoval zrovna moje pokusy, ale techniku má jinou,“ usmívá se Železný a oceňuje, že i přes svou vyšší hmotnost dokáže Keňan házet uvolněně.

Yego začal svůj talent rozvíjet ve finském Kuortane u kouče Petteriho Piironena, stejně jako jeho africký rival a kontinentální rekordman Ihab Al-Sayed Abdelrahman z Egypta. Předloni v Moskvě už Yego útočil na světovou medaili. „Hrozně jsem mu ji přál, přišel o ni posledním pokusem Tarabina,“ vzpomíná Železný, jenž je nyní ředitelem Zlaté tretry.

„Ale je to fajn kluk, viděl jsem ho teď trénovat v Jižní Africe, říkal, jak se teď díky němu v Keni stává populární i oštěp. To je pro disciplínu jedině dobře, když bude oblíbená na všech kontinentech,“ kvituje světový rekordman.

Reklama