Hlavní obsah

Roman Šebrle je podruhé otcem a myslí na odvetu za Helsinky

PRAHA

Olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle prožívá hektické období. V pondělí se jeho manželce Evě narodila dcera Kateřina, o nadcházejícím víkendu absolvuje v Tallinu první a zároveň poslední ostrý test v sedmiboji před halovým mistrovstvím světa, které se už v polovině března koná v Moskvě. Tam na něho čeká přemožitel z Helsinek, mistr světa Bryan Clay.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Šebrle s manželkou a synem.

Článek

Romane, na podzim jste řekl, že jen umělcům se rodí po synech dcery. Cítíte se jako umělec?

To byly jen takové řečičky. Nakonec je to jen náhoda, co se vám narodí. Samozřejmě mám obrovskou radost. Hlavně z toho, že jsou všichni zdraví. Jen Štěpánek (pozn. 3,5 roku) chvíli protestoval. Chtěl jsem přece bratříčka, byla jeho první reakce. Ale s manželkou jsme mu vysvětlili, jaké výhody plynou z toho, že má sestřičku. Okamžitě to vzal. Už se těší, jak ji bude vozit v kočárku. Musím ho koupit, ještě než odletím na Erki Nool Cup do Tallinu.

Dokážete se soustředit na závod? Nebyl byste raději doma s rodinou?

Jsem rozpolcená osobnost! Na jednu stranu se do Tallinu strašně těším, tři a půl měsíce jen trénuju. Závod je odměna. Na druhou stranu chci být s holkama a Štěpánkem. Musím to zvládnout. Okamžitě po závodě letím domů, i když tam bývá legrace a vždycky jsem si Erkiho pohár v Tallinu užil.

Vymyslel jste jméno Kateřina pro dceru vy nebo manželka?

Oba jsme se shodli docela snadno. Kdyby se narodil další kluk, bylo by to horší. Já měl připravené asi tři varianty, Eva dvě. Nakonec jsme se sjednotili na Jirkovi. Tak se jmenují oba dědové.

Blíží se první z letošních vrcholů, světový halový šampionát v Moskvě. Kvůli přípravě jste zřejmě ani neměl čas na pořádné oslavy.

Ale měl! Ještě mě trochu bolí hlava. V pondělí se nám Kačenka narodila, v úterý jsem odcházel na trénink s všelijakými pocity. Je ale zajímavé, že se mi pak běhalo nádherně.

To je znamení, že máte hodně natrénováno. Řada sportovců potvrdí, že jedna oslavička neuškodí, když se předtím příprava nešidila.

Je fakt, že jsem přípravu na letošní sezónu zahájil o dva měsíce dřív než loni. Trénink je úplně jiný než v posledních třech letech. Hodně se s Dálou (pozn. trenér Dalibor Kupka) zaměřujeme na rychlostní vytrvalost. Přípravu už směřujeme k olympiádě v Pekingu. Tenhle rok musím makat úplně nejvíc.

To znamená, že příští rok polevíte?

No, to zas ne. Makat se musí pořád, ale trénink už bude jiný. Měl by vyústit v docela slušnou formu. Na příští rok jsem moc zvědavý.

Budete mít šanci oplatit Bryanu Clayovi porážku z loňského mistrovství světa. Letošní výsledky tedy obětujete vyšším cílům?

Cítím se dobře. Trénuju tvrději než dřív. Je znát, že příprava probíhala bez problémů. Jen jednou jsem na tři dni lehnul s virózou. V Tallinu to možná ještě nebude perfektní, ale věřím, že aspoň výborné ano. Loni jsem si potvrdil, že od prvního závodu se mohu směrem k vrcholu sezóny ještě zlepšit.

Zaútočíte v Moskvě na světový halový rekord, který v sedmiboji drží výkonem 6476 bodů už třináct roků Američan Dan O´Brien?

Svěťák je hodně vysoko. Překonat ho by znamenalo malý zázrak. Na vítězství by měl stačit výkon v rozmezí 6200 až 6300 bodů.

Zúčastní se halového šampionátu v Moskvě Bryan Clay?

Mám zprávy, že do Moskvy přijede. To je určitě dobře.

Berete nadcházející moskevský souboj s Clayem hodně prestižně?

Takhle bych to neřekl. V každém případě však chci vyhrát!

Co vás čeká po návratu z Tallinu?

Především odvezu manželku a dceru z porodnice domů. Jestli tam ovšem tak dlouho vydrží. Možná mě překvapí doma. A pak deset dní naplno potrénuju. V Düsseldorfu a nejspíš ještě v Chemnitz poběžím v závodě překážky a k tomu ještě nějakou další disciplínu. A pak už si to rozdám v Moskvě s Clayem.

Proč jste po čtyřech letech opustil zázemí agentury Česká sportovní a zařadil se po bok fotbalistů a hokejistů do "stáje" Sport Invest?

Potřeboval jsem změnu a nejsou tam jen samí fotbalisti a hokejisti. Také například lyžařka Nikola Sudová.

Reklama