Hlavní obsah

Holuša poběží jen proti Evropanům. Budu to muset vzít na sebe, říká

Ostrava

Poněkud jiný závod čeká na závěr páteční Zlaté tretry českého mílaře Jakuba Holušu. Patnáctistovka se poběží jako závod European Challenge, tvořit ho tedy budou výhradně evropští běžci. „Bude to jiné, než na co jsem zvyklý. Největší rozdíl bude v tom, že to bude od začátku hlavně na mně a budu muset běžet zepředu,“ řekl opavský rodák, který je zvyklý útočit zezadu ostrým sprintem na posledních třech stech metrech.

Foto: Jan Kucharčík

Radost Jakuba Holuši.

Článek

Tak, jak to ukázal na nedávném halovém mistrovství světa v americkém Portlandu, kdy byl v náběhu do poslední zatáčky šestý, drtivým finišem si ale doběhl pro stříbrnou medaili. „Tentokrát si budu muset dát pozor, abych to nepřepálil a do té závěrečné třístovky mi zbyly síly. Tempo není nastavené nijak pomalé, ale nebude to ani zrovna extrémně rychlý závod. Výsledný čas bude asi pomalejší, ale není špatné si to zkusit i takhle. Je to první start sezóny a rád bych začal sezónu dobrým výkonem. Chci na Tretře vyhrát a vydobýt si před mistrovstvím Evropy pozici nejlepšího Evropana," přemýšlel Holuša.

Ten by rád v Ostravě potvrdil limit pro srpnové olympijské hry v Riu. „Nebude to snadné, protože Zlatá tretra je docela brzy, je to můj první start pod otevřeným nebem a ještě nejsem úplně vyběhaný. Rád bych si ale udělal klid před olympijskou přípravou," nastínil své plány atlet Dukly Praha. „Na druhou stranu se mi brzký termín hodí, protože už mě nebavilo stále jenom trénovat. Možná kdyby to bylo jinde, tak by to bylo složitější. Závody v Ostravě jsou pro mě prakticky doma a to by mi mohlo pomoct k dobrému výkonu," uvedl Holuša.

Po Ostravě čekají Holušu ještě další tři závody, poté se vrhne do přípravy na mistrovství Evropy, které se koná od 6. do 10. července v Amsterdamu. „Sezónu mám rozfázovanou tak, abych byl dobře připravený na všechny vrcholy, které mě čekají. Čeká mě soustředění v Alpách, odkud si odskočím do Amsterdamu. Následně se do Alp vrátím a budu se připravovat už na olympijské hry," přiblížil Holuša.

Reklama