Hlavní obsah

Když šlo do tuhého, hlava selhávala. Vadlejcha nastartovala psycholožka

Michal OsobaPrávo

Prožívá parádní start sezóny. Šestadvacetiletému oštěpaři Jakubu Vadlejchovi patří tři z pěti nejdelších letošních hodů, do Zlaté tretry nastoupí svěřenec ředitele mítinku Jana Železného v pozici lídra tabulek díky osobnímu rekordu 86,76 m z japonského Kawasaki.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Oštěpařský mistr světa Julius Yego z Keni a Jakub Vadlejch.

Článek

Jak se vám zamlouvá pozice aktuální světové jedničky?

Je to pro mě nová role, ale moc ji nepřeceňuju. Pořád je začátek sezóny, já jsem oproti soupeřům rozházený ze závodů na soustředění v Africe. Už tréninky tam probíhaly dobře, tak jsem věřil, že budu mít na stabilní dlouhé hody. A teď po návratu z mítinků v Asii se cítím možná ještě líp než tam. Fyzicky jsem na tom dobře a atmosféra bude také skvělá.

Na druhou stranu už v minulosti vám párkrát vyšel vstup do sezóny a její vrchol ne.

Je pravda, že jsem měl dost takových sezón, ale už vloni to bylo jiné. Házel jsem v průměru daleko, bohužel vrchol sezóny dopadl, jak dopadl. (sporným přešlapem v kvalifikaci MS – pozn. red.) Ale změna přišla v tom, že jsem začal spolupracovat s paní psycholožkou Sládečkovou, které za průlom vděčím. Dřív hlava selhávala, když šlo do tuhého, teď jsem na tom zapracoval.

Už sníte i o devadesátimetrovém hodu?

To je neuvěřitelná meta, které by chtěl každý oštěpař docílit. Ale 86 metrů a 90 je pořád strašný rozdíl, i když se to nezdá. Půjdu po malých krůčcích a třeba jednou…

Pod vedením Jana Železného trénujete už čtyři kvalitní oštěpaři, jeden z vás na olympiádu nepojede. Jak se to projevuje na atmosféře ve skupině?

Jsme dobrá parta, žádné zákulisní boje. (úsměv) Může nás to jen posouvat výš, když jsme tam čtyři, kteří umíme za 83 metrů. Tréninky nejsou šedivé, každý se snažíme tahat trochu jinak.

Reklama

Související témata: