Hlavní obsah

Klučinová proti Cachové. Kladno láká na bitvu Češek, padne i rekord?

Praha

Poslední roky byl magnetem pro české fanoušky při kladenském vícebojařském TNT Express mítinku souboj Elišky Klučinové s jejím národním rekordem. Letos při jubilejním 10. ročníku bude 10. a 11. června na stadiónu Sletiště ale bude muset svěřenkyně Františka Ptáčníka o pozici české jedničky bojovat. Její vyzyvatelkou se stane bývalá dorostenecká mistryně světa Kateřina Cachová.

Foto: Jan Kucharčík

Sedmibojařka Kateřina Cachová při mistrovství republiky v Edenu.

Článek

Po pěti letech plných různých zranění Cachová poskládala sedmiboj přes 6000 bodů, výkon 6285 při domácím šampionátu jí zajistil start na olympiádě. Klučinovou nominoval do Ria o víkendu v Götzisu výkon 6182 bodů. V Kladně se potkají tváří v tvář.

„Je to příjemná změna. Konkurence žene člověka k lepším výkonům, aby neusnul na vavřínech, třeba před závěrečnou osmistovkou,“ usmívá se Klučinová.

Vrátila se po zraněních

„Já věřím, že by moje forma měla jít také nahoru a snad si zase zlepším osobní rekord. A třeba by Eliška z toho našeho souboje mohla posunout svůj český rekord,“ řekla Cachová. „Jenom Eliška?“ opáčila Klučinová. „Zatím jo,“ reagovala s úsměvem její o dva roky mladší soupeřka, která konečně prožívá období bez zdravotních potíží.

„Pořád jsem věřila, že když zůstanu zdravá, můžu se vrátit. Sice jsem se třeba vloni v zimě věnovala překážkám, ale nikdy jsem nemyslela, že bych se soustředila jen na jednu disciplínu. Kvůli konkurenci i stylu tréninku. Mě baví víceboj,“ ujišťovala.

Klučinovou zase v posledních týdnech zlobila bolest v koleni, proto v úterý ještě vyrazila za věhlasným fyzioterapeutem Pavlem Kolářem.

Největšími soupeřkami českého dua by měly být Polka Karolina Tyminska a Aiga Grabusteová z Lotyšska.

Bez mužských es

V mužské sestavě chybí čeští limitáři pro Rio Adam Sebastian Helcelet a Jiří Sýkora, kteří po Götzisu žádný další závod před mistrovstvím Evropy neplánují.

„Když jsme začínali, ty superhvězdy (Dvořák, Šebrle) dokázaly startovat po Götzisu i u nás, často i s lepšími výkony. Ale současná generace je jinak nastavená, i když bych čekal, že si český závodník vybere český mítink,“ říká ředitel mítinku Zdeněk Lubenský.

Doležal chce do Ria

Obhajovat vítězství bude v Kladně Marek Lukáš, usilovat o start minimálně na mistrovství Evropy chce juniorský kontinentální šampión Jan Doležal. „Ale myslím i na olympijský limit, proč mít malé cíle, nechtěl bych sedět doma,“ hlásí.

Pro olympiádu by potřeboval poskládat 8100 bodů, zatím je jeho osobní rekord mezi dospělými 7707 bodů. „Ale hranice 8000 je určitě výzva. Teď splnil Jirka Sýkora limity na mistrovství Evropy i olympiádu, tak se vynasnažím, aby tam trenér jel s námi oběma,“ slibuje svěřenec Pavla Svobody.

Nejkvalitnější osobní rekord ve startovním poli má po odřeknutí Bělorusa Andreje Kravčenka estonský vícebojař Mikk Pahapill. Vstup na mítink bude letos poprvé zdarma.

Reklama