Hlavní obsah

Australský chodec Tallent dostal olympijské zlato z Londýna

Melbourne

Téměř čtyři roky po olympijských hrách v Londýně si australský chodec Jared Tallent pověsil na krk zlatou medaili ze závodu na 50 kilometrů, která mu připadla po diskvalifikaci Rusa Sergeje Kirďapkina kvůli dopingu. Nejcennější kov převzal jednatřicetiletý atlet v Melbourne od šéfa australských olympioniků a místopředsedy Mezinárodního olympijského výboru Johna Coatese.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Australský chodec Jared Tallent slaví stříbro na olympiádě v Londýně v závodu na 50 kilometrů.

Článek

"Je to vítězství čistého sportu. Spravedlnosti bylo učiněno zadost," řekl Tallent, který je známý nesmiřitelným postojem k užívání zakázaných prostředků.

Kirďapkin byl s dalšími ruskými atlety už loni potrestán za nesrovnalosti v biologických pasech, nicméně ruská antidopingová agentura nastavila diskvalifikace tak, aby sportovci nepřišli o medaile z mistrovství světa či olympiády. IAAF se však obrátila na arbitrážní soud v Lausanne, který letos v březnu rozhodl, že Kirďapkin přijde i o zlato z Londýna.

"Byla to pro mě mise na řadu let, abych dostal to zlato. Už když jsem v Londýně prošel cílem, věděl jsem, že jsem prohrál s podvodníkem," komentoval Tallent na jaře rozhodnutí arbitráže. Doufá, že IAAF v pátek zakáže ruským atletům, kteří jsou od loňského podzimu vyřazeni z mezinárodní soutěží, také start na olympijských hrách v Riu.

Reklama

Související témata: