Hlavní obsah

Na halové MS pojede podle předpokladů sedm atletů

PRAHA

Český tým atletů na halovém mistrovství světa v Moskvě bude tvořit sedm sportovců. Nominační kritéria splnili do nedělní uzávěrky sedmibojař Roman Šebrle, tyčkařka Pavla Hamáčková, překážkář Stanislav Sajdok a výškaři Barbora Laláková, Iva Straková, Tomáš Janků a Svatoslav Ton. Výkonný výbor Českého atletického svazu v pondělí nominaci schválil a podle předpokladů ji nerozšířil o žádné jméno.

Foto: www.iaaf.org

Roman Šebrle v nominaci nechybí.

Článek

Teoretickou šanci na zařazení do výpravy měl jen osmistovkař Jaroslav Růža, který v této sezoně vyhověl limitu IAAF, ale přísnější normu českého svazu nesplnil a takzvanou divokou kartu nedostal. "Pravidla byla daná, nesplnil naše nominační kritéria," řekl ČTK šéftrenér českých atletů Václav Fišer. Podle něj výkonný výbor na podzim při tvorbě kritérií "s chladnou hlavou narovnal" zpřísněním běžeckých limitů nespravedlnost, které se IAAF dopustila tvrdými limity v technických disciplínách.

Fišer řekl, že před sezonou očekával větší tým, ale některé opory halovou sezonu nakonec vynechaly (Mužík), nebo je zradilo zdraví (Stehlík, Šneberger, Dvořák, Bába). "Pár tutovek prostě tuhle zimu neabsolvovalo," uvedl Fišer.

S ohledem na malý počet atletů se splněnými limity upozornil, že IAAF se vydala směrem extrémně přísných kritérií po roce 1999, kdy naposledy čeští atleti startovali na HMS v Maebaši v deseti lidech. Zcela jiná situace zřejmě nastane v létě, protože svaz podle Fišera nastavil "velmi motivační", tedy mírnější limity pro účast na ME v Göteborgu.

"Teď výprava není velká, ale je silná. Očekávání máme," uvedl Fišer. Podle loňských redukovaných tabulek jsou všichni velmi vysoko s výjimkou jediného běžce ve výpravě Sajdoka. Ten splnil limit jako poslední v sobotu na domácím halovém šampionátu, když přesně trefil hodnotu limitu. Do té doby měl na kontě stejně jako Růža "jen" limit IAAF.

Tým se vydá do Moskvy příští středu, šampionát se uskuteční od pátku 10. do neděle 12. března.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články