Hlavní obsah

Hejnové roste nástupkyně. Chci být jako ona, hlásí mladičká Vokálová. Bude ji šampiónka trénovat?

Tábor

Ještě rok má v plánu závodit dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová, kariéra Denisy Rosolové také spěje do své závěrečné etapy. A potom? Není třeba se o budoucnost parádní české disciplíny obávat, na čtvrtce překážek roste další možná hvězda budoucnosti. Na mistrovství republiky v Táboře oslnila výrazným zlepšením Tereza Vokálová, čas 57,22 s ji poslal na mistrovsví Evropy do Amsterdamu. A to jí ve čtvrtek bylo teprve osmnáct let.

Foto: Jan Kucharčík

Tereza Vokálová při mistrovství republiky v Táboře.

Článek

Srovnání s Hejnovou se nabízí, tolik toho mají společného… Jabloneckou trenérku Danu Jandovou, cit pro rytmus, cestu, kterou se dostaly k překážkám, a nyní i časy, které v době dovršení plnoletosti běhaly.

„Zuzka je můj vzor, chci být jako ona. Teď mi psala k narozeninám a přála mi hodně štěstí. Mám od ní i nějaké tretry a oblečení, moc jí děkuju,“ sypala ze sebe Vokálová.

V cíli finále překážkové čtvrtky nevěřícně koukala na časomíru. Vždyť před závodem měla osobní rekord 58,68 s, který si vytvořila v sobotním rozběhu.

Výrazné zlepšení

A najednou zlepšení o sekundu a půl! Žádná juniorka letos v Evropě nepředvedla lepší výkon. „Běžela úžasně. Hlavně má skvělý závěr, od sedmé překážky stupňuje tempo a na konci jí nedojdou sílu, což je na čtvrtce plotů skvělé. Podobně jako běhá Zuza,“ neubrání se trenérka Jandová srovnání s českou rekordmankou.

Hejnová i Vokálová u Jandové začínaly s víceboji. „Jdeme stejnou cestou,“ ujišťuje úspěšná trenérka. „Zuzka byla běhavější v objemu, Terezka je rychlejší,“ srovnává Jandová, která je smířená, že stejně jako Hejnová i její nejnovější objev časem zamíří za lepšími podmínkami do Prahy.

Za kým? „Jsme se Zuzkou domluvené. Příští rok si Terezku nechám, pak už má Zuzka v plánu končit, tak jí ji předám,“ s úsměvem plánuje Jandová. „To bych moc ráda,“ přitakává Vokálová, v jejíchž atletických šlépějích jdou i její dvě mladší sestry.

Reklama