Hlavní obsah

Pražský maraton může být brzy součástí prestižního seriálu

PRAHA

Pražský maraton má solidní šanci stát se v blízké budoucnosti součástí prestižní série World Marathon Majors, kterou založili počátkem tohoto roku pořadatelé nejvýznamnějších maratonských běhů světa. V Praze to řekl Nick Bitel, ředitel Londýnského maratonu, jenž byl hostem prezentace dvanáctého ročníku akcí PIM - Pražského mezinárodního maratonu.

Foto: PIM

Ilustrační foto.

Článek

"Pro Pražský maraton by mohlo být začlenění do série otázkou blízké budoucnosti," řekl Bitel coby šéf jednoho z kmenových maratonů seriálu, v kterém si nejúspěšnější muž a žena vydělají po půl milionu dolarů. Dalšími díly "velké pětky" jsou běhy v Bostonu, Chicagu, New Yorku a Berlíně, do hodnocení v dvouletém cyklu se budou započítávat i mistrovství světa a olympijské hry.

"Určitě budeme další závody přibírat, nevíme jen ještě kdy a jaké. Ale doufám, že jednou to budete i vy, kdo nás doplní," uvedl Bitel směrem k prezidentovi PIM Carlu Capalbovi.

Italský šéf se cílem stát se součástí WMM netajil, považuje to však za dlouhodobější záležitost. Hlavní potíží by podle něj mohla být "propustnost" pražských ulic v centru metropole, které je tradičně dějištěm Pražského maratonu. Bitel však upozornil, že počet účastníků není rozhodujícím kritériem. Tím je podle něj celková kvalita maratonu.

Pražský maraton, jehož součástí bude už podeváté i domácí šampionát, bude 14. května vrcholnou událostí běžeckého seriálu PIM. Jeho nedílnou součástí jsou jako každý rok zahajovací Pražský půlmaraton (1. dubna) a závěrečná Grand Prix na deset kilometrů (10. září). "Na půlmaratonu a maratonu počítáme s účastí 5000 respektive 6000 běžců," řekl Capalbo. Vloni se obou běhů zúčastnilo 3450 respektive 4800 vytrvalců.

Kalendář PIM běžeckého seriálu 2006:
1. dubna: Pražský půlmaraton, Firemní půlmaraton,
13. května: Městský běh (8 km), Rodinný běh (4 km), Eko běh (4 km), In-line závody (5 a 15 km),
14. května: Pražský maraton, Juniorský maraton (finále),
10. září: Grand Prix (Běh pro muže, 10 km), Běh pro ženy (5 km).

Reklama

Související témata: