Hlavní obsah

Jsi Jidáš, slýchá v Rusku. Běžkyně po odkrytí dopingu v Amsterdamu chodí s bodyguardy

Michal Osoba (Amsterdam)Právo

Nebyla největší favoritkou na zlato, ba ani žhavou kandidátkou na medaili. Přesto přítomnost Julie Stěpanovové v Amsterdamu vzbudila největší pozornost. A vůbec nevadilo, že odstoupila po zranění z posledního místa rozběhu osmistovky.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Zklamaná ruská běžkyně Julia Stěpanovová dochází do cíle rozběhu na 800 m.

Článek

Na šampionátu se totiž představila jako jediná ruská občanka. Jen místo tradičního červeno-modro-bílého dresu měla pruhované černo-bílé tílko a u jejího jména byla ve startovní listině vlaječka Evropské atletické asociace, což se stalo poprvé v historii šampionátu.

Odolávala tlaku

Novinářskou mixzónou procházela přes hodinu, doprovázeli ji dva bodyguardi. Stěpanovová ochotně odpovídala na všechny otázky přes překladatelku. „Tlak na moji osobu byl ze začátku hodně velký. Spousta lidí mi nevěřila. Proto jsem vděčná, že tu můžu být,“ ujišťovala. „A že závodím pod neutrální vlajkou? V Rusku stejně nechtějí, abych závodila pod jejich,“ říkala.

Při suspendaci Ruska byla právě Stěpanovová uváděna jako příklad atleta, který by mohl startovat na vrcholných akcích, neboť nepodléhá ruskému antidopingovému systému a navíc pomohla rozkrýt celou aféru se státem podporovaným dopingovým systém.

Na startovním čísle měla stejně jako ostatní atleti v různých obměnách nápis I run clean (běhám čistě), což byl v jejím případě trochu paradox, neboť si v minulosti rovněž odpykala trest za užití zakázaných látek.

Soupeřka ji nevítala

Ve své rodné zemi je mnoha lidmi považována za zrádkyni a Jidáše, jak ji označil i mluvčí prezidenta Vladimira Putina. S manželem, bývalým zaměstnancem ruské antidopingové agentury RUSADA, totiž popsala v pořadu německé televize nekalé dopingové praktiky v její zemi.

Letos neabsolvovala žádný závod, nominovala se výkonem z loňského roku, kdy se připravovala na tajném místě v USA.

„Udělala pro náš sport velký kus práce, je tu vítána,“ prohlásil předseda Evropské atletické asociace Svein Arne Hansen. Ne všechny závodnice jeho názor sdílejí. „Jsem proti tomu, aby se atletky, které dopovaly, vracely. Bez ohledu na to, jestli odkryly nějaký systém, to považuju za nespravedlnost,“ prohlásila francouzská favoritka Renelle Lamoteová.

Reklama

Související témata: