Hlavní obsah

Soupeřky na ME běžely bídně, má jasno Hejnová. Všechno obětuje medaili z Ria

Praha
Aktualizováno

Ví, že je jednou z největších českých nadějí. Zuzana Hejnová má šanci získat medaili na olympiádě v Riu. Ona a její závod na 400 metrů překážek. Až vstoupí na dráhu, rozběhne se a bude ukrajovat metry, překážky, fanouškům rozproudí krev, tlak vyskočí do vyšších poloh. Tehdy je spojení sportovce a těch na stadiónu, u televizí nejsilnější. Pouto, které má sílu. „Fanoušci jsou pro mě top, snažím se k nim být milá. Někdy to je těžké, pokud vás tlačí na nejvyšší místa, i když se nedaří,“ přiznává česká reprezentantka, která je hlavní tváří projektu Držíme palečky.

Zuzana Hejnová o svých ambicích do Ria.Video: Sport.cz

 
Článek

Olympiáda se blíží, jak se cítíte?

Do dneška jsem si to moc neuvědomovala, ale jak jsem četla tu výzvu a 23 dní do startu, je to blízko, vím, že už toho člověk tolik neudělá. V Londýně to bylo určitě jiné, nebyla jsem úplná favoritka, tlak nebyl takový. Co se týče médií, je to určitě náročnější. Na druhou stranu mám nějaké úspěchy za sebou, nejsem z toho tak ve stresu jako před čtyřmi roky.

Fanoušci dávají sportovcům síly, v Riu těch českých bude určitě méně než v Londýně.

To je samozřejmě škoda. Mám fanoušky hrozně ráda, v Londýně to bylo skvělé, připadala jsem si skoro jako doma. Mohla přijet rodina, známí, kamarádi, to teď do Ria není úplně možné. Ale snad budou lidi posílat energii, držet palce, tlačit nás do co nejlepších výkonů.

Dávají vám sílu?

Mně to hodně pomáhá, ale pár dní před startem si musím od toho dát trošku pohov. Ač fanoušci člověka nabíjí, pak bych se nesoustředila na závod, výkon. Proto tolik před závodem nekomunikuju.

Měla jste komplikace s achilovkou, nezávodila jste na mistrovství Evropy. Jaký je váš současný zdravotní stav?

Byla jsem na tom hodně dobře v Africe, měla jsem formu začít opravdu kvalitní sezónu, bohužel mě začala bolet achilovka. Asi jsem tam byla dlouho s nedostatečným zázemím - fyzioterapeutem a rehabilitací. Byla jsem přetížená, pořád jsem to zkoušela, pořád to nebylo na sto procent. I kvůli olympiádě jsem nechtěla nic podcenit a spíš to doléčit.

Co jste říkala na výkony na mistrovství Evropy?

Mrzelo mě to, výkony byly opravdu bídné. S největší pravděpodobností bych měla formu vyhrát, ale třeba bych si vyčítala, kdyby to vyšlo tam a Rio nebylo ideální.

Reklama