Hlavní obsah

V Melbourne ve čtvrtek zahajuje Světová atletická tour

PRAHA

Čtvrtečním mítinkem v Melbourne začne letošní premiérový ročník Světové atletické tour. Seriál mezinárodní federace IAAF má 24 mítinků včetně ostravské Zlaté tretry. Okruh je rozdělen na dvě kategorie, v první jsou mítinky Zlaté ligy a Super Grand Prix, v druhé jsou závody Grand Prix.

Foto: internet

Asafa Powell po jednom ze svých sprinterských vítězství.

Článek

IAAF změnila podmínky - v první kategorii musejí organizátoři garantovat prémie ve výši 500 000 dolarů, v druhé 130 000 dolarů. V seriálu nejsou v letošní sezóně mítinky v Lille, Linci, Heusdenu, Soluni a také Memoriál Josefa Odložila v Praze. Ten se bude konat pod hlavičkou Evropské atletické asociace EAA.

Přípravy na 45. ročník Zlaté tretry podle organizátorů běží na plné obrátky. Startovat budou mílař El Guerrouj, mistři světa v hodu kladivem Tichon a Kuzenkovová, světová rekordmanka Lysenková či špičkoví Češi Věra Cechlová-Pospíšilová a Jan Železný. V průběhu nadcházejícího HMS chystají pořadatelé oznámit další hvězdy pro ostravský mítink 30. května.

Jackpot je opět milión

V rámci nového seriálu se změnil také systém kvalifikace do Světového atletického finále, které se bude konat ve Stuttgartu 9. a 10. září. Nebudou rozhodovat žebříčky IAAF, ale body z tour, jak tomu bylo před sezonou 2003. První kategorie má dvojnásobný počet bodů v porovnání s Grand Prix. Body lze získávat také na kontinentálních mítincích včetně Odložilova memoriálu.

Prestižní Zlatá liga má šest dílů a začne 2. června v Oslu. Dalšími mítinky jsou Paříž, Řím, Curych, Brusel a Berlín. Vypsán je opět tradiční jackpot milión dolarů, zatím však není jasný způsob jeho získání. Tahákem úvodního čtvrtečního závodu v Melbourne bude zejména start světového rekordmana v běhu na 100 metrů Asafy Powella z Jamajky.

Kalendář Světové atletické tour 2006:
9. března:Melbourne (GP)
29. dubna:Dakar (GP)
6. května:Ósaka (GP)
12. května:Dauhá (SGP)
21. května:Belém (GP)
28. května:Hengelo (GP)
28. května:Eugene (GP)
30. května:Ostrava (GP)
2. června:Oslo (ZL)
11. června:Gateshead (GP)
3. července:Atény (SGP)
8. července:Paříž (ZL)
11. července:Lausanne (SGP)
14. července:Řím (ZL)
17. července:Madrid (GP)
25. července:Stockholm (SGP)
26. července:Helsinky (GP)
28. července:Londýn (SGP)
18. srpna:Curych (ZL)
20. srpna:Monako (SGP)
25. srpna:Brusel (ZL)
27. srpna:Rieti (GP)
31. srpna:Záhřeb (GP)
3. září:Berlín (ZL)
9.-10. září:Světové atletické finále - Stuttgart.

Reklama