Hlavní obsah

Bolt vrátil olympijské zlato. Je to kruté, řekl

Sprinter Usain Bolt už vrátil zlatou medaili z olympijských her v Pekingu, kterou v roce 2008 vybojoval jako člen jamajské štafety na 4x100 metrů. Kvůli pozitivnímu dopingovému testu jeho krajana Nesty Cartera Mezinárodní olympijský výbor tento týden tým dodatečně diskvalifikoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt

Článek

"Je kruté, že musím vrátit jednu ze svých medailí. Už jsem ji vrátil, protože to MOV požadoval," řekl Bolt agentuře Reuters v jednom z prvních prohlášení po středečním oznámení rozhodnutí.

Cartera loni v červnu usvědčilo z užití zakázané látky zpětné testování uložených vzorků z pekingských her. Ten jeho byl pozitivní na stimulant metylhexanamin. MOV proto Jamajku, která finále vyhrála ve světovém rekordu 37,10, diskvalifikoval a vyzval atlety k vrácení medailí. Dalšími členy vítězného týmu byli Michael Frater a Asafa Powell.

Po změně výsledků, které by měla provést mezinárodní atletická federace IAAF, by se na první místo měla posunout čtveřice z Trinidadu a Tobaga. Druhé by skončilo Japonsko a bronz nově získá štafeta Brazílie

Reklama

Související témata: