Hlavní obsah

Šebrle je před Götzisem kvůli zranění hlavně opatrný

PRAHA

Roman Šebrle si nedělá iluze a nechce se chvástat, jak je na tom před víkendovým tradičním mítinkem v Götzisu dobře. Do mekky vícebojů olympijský vítěz a světový rekordman odjel, ale jeho prioritou bude zůstat zdravý. Před třemi týdny si totiž na konci soustředění ve Španělsku poranil stehenní sval a do prvního desetiboje sezóny vstoupí po tréninkové pauze a navíc bez rozzávodění.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

"Dva týdny jsem kvůli tomu nic nedělal, takže nemám páru, jak to dopadne," řekl Šebrle novinářům v úterý na mítinku v Turnově, kde testoval formu alespoň ve vrhu koulí a hodu diskem. Žádnou jinou disciplínu si kvůli zranění nevyzkoušel. "Jsem smířený s tím, že to nemusí dopadnout podle mých představ. Hlavní prioritou je splnit limit na ME a zůstat zdravý," zdůraznil.

Během soustředění pracoval hlavně na rychlosti, s níž měl v posledních letech potíže. "Cítil jsem se dobře, měl jsem z toho radost, jak mi to běhá," vzpomínal. Původně myslel v Götzisu na šesté vítězství v řadě, ať by měl jeho hlavní rival Američan Bryan Clay formu jakoukoliv. "Ale na vítězství bude třeba udělat 8700 až 8800 bodů a to bych musel být připraven," řekl. Fyzicky se Šebrle cítí dobře, ale technicky zaostává. "Koordinačně to není ono," pravil.

Zvažoval zda vůbec jet

Po náhlém zranění chvíli přemýšlel, že by do Götzisu vůbec nejel. Jenže závod v městečku pod alpskými vrcholky je srdeční záležitostí. Ale v případě, že jen trochu bolavou nohu ucítí, je připraven závod vzdát a šetřit síly. Další možnost splnit limit na ME by měl za týden v Arles nebo o další dva týdny později v Ratingenu. "Musím dokázat, že jsem zrychlil a že mám formu letos hlavně na mistrovství Evropy," dal si cíl.

Clay tak zůstal velkým favoritem pro závod, který začne na den přesně pět let po Šebrleho světovém rekordu 9026 bodů. Ten padl právě v Götzisu. "Bryan je na tom určitě dobře, ale u něj se nikdy neví, co předvede," přemítal Šebrle, jenž u svého kamaráda trénoval v Kalifornii a na oplátku ho letos pozval do České republiky. Spolu chystají i exhibici v Ostravě při úterní Zlaté tretře.

Program pro kamarády

"Nějak mu to v Praze zpestřím, bude spát u mě," měl jasno Šebrle. Možná by měl přemýšlet o novém domu pro hosty, neboť v příštím týdnu ubytuje dalšího společného amerického kamaráda a také tréninkového partnera Atillu Zsivóczkého z Maďarska. "To bude ale veselej týden," usmíval se. Hostům připraví grilování, pozve je na večeři a pobyt zpestří procházkami Prahou. "Atletika samozřejmě stranou nepůjde, budeme i trénovat," dodal.

O víkendu si však bude muset dát Šebrle pozor, neboť pět let neměl svalové zranění. Naposledy si natrhl lýtkový sval právě v sezoně krátce po světovém rekordu. Jeho jubilejní desátá účast v Götzisu bude tentokrát hodně opatrná.

Reklama

Související témata: