Hlavní obsah

Nestárnoucí sprinter Kim Collins plánuje loučení na MS v Londýně

Londýn

Nestárnoucí sprinter Kim Collins plánuje po mistrovství světa v Londýně ukončit kariéru. Světovému šampionovi na stovce z roku 2003 bude 41 let. Reprezentant Svatého Kryštofa a Nevisu stále patří do světové špičky. Loni si časem 9,93 na stovce vylepšil osobní rekord a zařadil se na desátou příčku mezi sprintery roku 2016. Collins nebude jediný, kdo se bude v Londýně loučit. Již dříve svůj úmysl ukončit zde kariéru oznámil osminásobný olympijský vítěz a jedenáctinásobný mistr světa Usain Bolt.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinteři Justin Gatlin (uprostřed), Kim Collins (vlevo) a Harry Aikines - Aryeetey během 53. ročníku Zlaté tretry v Ostravě.

Článek

Collins závodí více než dvacet let. Startoval na deseti světových šampionátech, odkud má vedle zlata z roku 2003 další tři bronzové individuální medaile a jeden bronz ze štafety. Když byl v roce 2011 třetí na stovce na MS v Tegu, stal se v pětatřiceti letech nejstarším medailistou v této disciplíně.

V Londýně by se měl na MS představit naposledy. "Myslím, že Londýn bude mé poslední (mistrovství světa). Mému nejstaršímu synovi je devatenáct. Ale je to skvělé pro mladší generaci, protože to ukazuje, že pokud se o své tělo staráte, můžete mít dlouhou kariéru," uvedl Collins pro oficiální internetové stránky MS.

Sám dbá na správnou stravu a více než dříve se věnuje rozvoji kondice. "Moje tělo se stává silnějším a pružnějším, což mi pomáhá k tomu, abych mohl závodit na hranici svých možností a nezranil se," poznamenal.

Na svou dlouhověkost je hrdý. Poprvé startoval na MS v roce 1995 ve štafetě. "Když jsem se vrátil v roce 1997, měl jsem malé zranění. Skončil jsem tak, že jsem stovku běžel za 21 sekund. To je vůbec nejpomalejší stovka vůbec. A také jsem měl nejpomalejší vítězný čas na mistrovství světa (10,07)," vyprávěl.

Na britské půdě má za sebou zhruba pět desítek startů, ale o olympijské hry v roce 2012 v Londýně přišel. Při zahájení her byl sice vlajkonošem výpravy Svatého Kryštofa a Nevisu, ale pak se nepohodl s vedením svazu, protože navzdory zákazu navštívil svoji ženu. Do rozběhů stovky nenastoupil.

Navzdory tomu si umí představit, jaká atmosféra atlety v srpnu na londýnském olympijském stadionu čeká. "O tom je atletika. Fanoušci jsou tam, aby vám ukázali svoji lásku a podporu. Já osobně jsem za to vděčný. Hlavně když ohlásí Usaina Bolta, slyšíte fanoušky křičet. Je to úžasné," dodal Collins.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články