Hlavní obsah

Mílař Guerrouj nechtěl prohrávat, proto raději skončil

OSTRAVA

Mluvil klidně, usmíval se, každé slovo pečlivě zvážil. A také vtipkoval. Žádné slzy, jako když minulý týden v Casablance oznamoval konec kariéry. Hicham El Guerrouj, nejlepší mílař všech dob, přijel do Ostravy, aby oběhl rozlučkové čestné kolečko při Zlaté tretře. A vypadal odpočatě, i když letěl z mítinku v Eugene dvaadvacet hodin s třemi přestupy.

Článek

Sedl na letišti do taxíku a zavelel: "Vezměte mě na vyhlídkovou jízdu po městě! Chci si to tady prohlédnout, dlouho jsem tu nebyl." V roce 2003 totiž běžel v Ostravě první závod v kariéře na trati 5000 metrů, kterou pak na OH spolu s patnáctistovkou vyhrál. Je navíc trojnásobným světovým rekordmanem. "Jestli říkáte, že jsem legenda, tak děkuji," pravil dnes skromně.

Guerrouj už nebude lámat rekordy, ale stále běhá. I v Ostravě po tiskové konferenci odkvačil na stadión. "Tak hodinku si dám, abych netloustnul. Už takhle jsem pár kil přibral," usmíval se a nerozhodil ho ani déšť. Pro radost bude prý běhat i maratóny. "Kdy je pražský?" zeptal se novinářů. "V polovině května? Tak to přijedu asi až v roce 2008," plánoval. Fanoušci se prý na něj na předních pozicích těšit nemají. "Nebude to za dvě hodiny," řekl.

Od organizátorů mítinku dostal skleněnou tretru se zlatými motivy, i když do Memoriálu Emila Zátopka na 3000 m nenastoupí. Čeká ho čestné kolečko, stejně jako Jana Železného, jenž se také letos rozloučí s kariérou. Oba jsou v Mezinárodním olympijském výboru v komisi sportovců. Český oštěpař slíbil všem na stadionu pivo, dá si Guerrouj také? "Sportovci to přece mají zakázáno," ohradil se muž, pravidelný čtenář koránu. "Doporučil bych vodu," usmál se.

Rozhodnutí konzultoval s králem

Kdysi chtěl být fotbalovým brankářem. I dnes má doma plno balonů, třikrát týdně chodí hrát. Komu tedy bude fandit na MS, když tam Maroko nehraje? "No přece České republice," prohlásil. Prý má doma i podepsaný dres Pavla Nedvěda z Juventusu Turín. "Sehnal mi ho kamarád. Ale není tohle spíš atletická tisková konference?" namítl s úsměvem.

Už před třemi měsíci byl rozhodnutý, že skončí. Konzultoval své rozhodnutí i s marockým králem a princem. Naslouchal všem, ale poslechl hlavně hlas svého srdce. "Je těžké se dívat, jak ostatní závodí, ale musím to změnit a žít klidněji," řekl. Naučil se to. Dlouho spí, sportuje a běhá jen pro radost, věnuje čas své dceři. "Snad nebude atletka, je to moc těžký sport," uvedl.

Chce vychovat nástupce

Dokonce si nechal udělat průzkum, jestli vůbec má skončit. Ale 99 procent respondentů bylo proti. "To jedno procento, to jsem byl já," usmál se. "Myslím, že konec má přijít ve vhodné chvíli, a ta chvíle je tady," řekl. "Chci odejít, když mi lidi tleskají, než aby mě vypískali," vysvětlil. Přeje marocké atletice to nejlepší a pro dvaatřicetiletého mílaře je prý životním posláním doma vychovat svého nástupce.

Na rozlučkovém turné po světě doprovází svého svěřence i kouč Abdelkader Kada. "To je důležitá osoba, pomohl mi splnit mé sny," ukázal na trenéra. Slavný mílař, čtyřnásobný mistr světa, ještě přijede do Paříže, Říma, Bruselu a Curychu.

V Ostravě si vzal na sebe dokonce i startovní číslo se svým jménem, ale dnes všechny upozornil: "Startovní listinu neměňte, já bych byl poslední." I proto Guerrouj skončil, nechtěl prohrávat.

Reklama