Hlavní obsah

Zlatá liga startuje v Oslu v novém hávu

PRAHA

V pozměněné podobě odstartuje v pátek večer v norském Oslu nejprestižnější atletický seriál Zlatá liga. Zásadní změna se týká systému prémií. Organizátoři se chtějí vyhnout tomu, aby se opakovala situace, kdy pro sebe shrábla celý miliónový jackpot ruská trojskokanka Lebeděvová, a tak se milión amerických dolarů rozdělí na dvě poloviny.

Článek

Atleti, kteří vyhrají pět ze šesti mítinků, si rozdělí jednu část, stoprocentně úspěšní se ještě navíc podělí o zbylý půl milión. Kdo bude patřit mezi největší kandidáty na minimálně jeden z jackpotů? Na čtvrtce je favoritem mladý Američan Jeremy Warriner, ambice na plný počet triumfů si dělá i etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele.

Zhruba desítku největších hvězd si IAAF pojistila kontraktem na celou Zlatou ligu, dva světoví rekordmani v nejkratším sprintu se ale opět utkají jen na dálku -Jamajčan Asafa Powell v Oslu sice poběží, Američana Justina Gatlina ale čeká v sobotu start v New Yorku.

Na zrekonstruovaném stadiónu Bislet se představí i dvojice českých atletů - 1500 m v předprogramu poběží Michal Šneberger a pomýšlí na zlepšení svého osobního rekordu 3:36,50. V soutěži výškařek bude skákat Barbora Laláková, která už letos překonala 193 cm. "Ale trenér tvrdí, že to ještě nebyla forma, tak mu věřím," říká svěřenkyně Michala Pogányho.

Start Zlaté ligy dlouho komplikovaly problémy se stávkou norské televizní společnosti, přesto mítink s 10 aktuálními olympijskými vítězi a jedenácti mistry světa začne podle plánu a od 20 hodin ho vysílá ČT 2.

Zlaté disciplíny:
Muži: 100 m, 400 m, 1500 m/míle, 3000m/5000 m, dálka, oštěp, ženy: 100 400 m, 3000m/5000 m, 100 m př., výška.
Mítinky Zlaté ligy:
2. června Oslo, 8. června Paříž, 14. června Řím, 18. srpna Curych, 25. srpna Brusel, 3. září Berlín.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články