Hlavní obsah

Roste nový král sprintu? Američan čtyřmi univerzitními tituly napodobil Gatlina

Knoxville

Vycházející hvězda amerického sprintu Christian Coleman napodobil Justina Gatlina. Jednadvacetiletý student jako druhý v historii získal sprinterský double na amerických univerzitních šampionátech v hale i venku. Pod střechou vyhrál šedesátku a dvoustovku, pod širým nebem o víkendu běhy na 100 i 200 metrů. To se povedlo jen pozdějšímu olympijskému vítězi Justinu Gatlinovi v roce 2002.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Justin Gatlin má zřejmě svého nástupce - ilustrační foto.

Článek

Závody na obou šampionátech byly pro Colemana podobně těžké. "Na konci dne prostě došlo na závodění a šlo o to, kdo to chce víc. Nemyslím si, že by to kdokoliv jiný v ty dny chtěl víc než já," vyprávěl na pondělní tiskové konferenci.

Díky času 9,82 ze semifinále stovky se Coleman dostal do čela letošních tabulek a zařadil se na deváté místo historie. Ve finále v silném protivětru zaběhl 10,04. "Myslím si, že mám pořád stejné sebevědomí, jako jsem měl. Myslím si, že mám takový talent, abych byl schopen závodit s kýmkoliv," řekl.

Na překonání univerzitního rekordu na stovce před startem semifinále nemyslel, ale výkon ho nešokoval. "Vím, čeho jsem schopný a jakou práci jsem odvedl. Vím, že když provedu závod správně, může to být poměrně výjimečný čas," poznamenal student Univerzity Tennessee.

Nyní se chystá na národní šampionát, kde budou američtí atleti od 23. do 25. června usilovat o postup na srpnové mistrovství světa v Londýně. Zatím neví, zda opustí univerzitu a stane se profesionálním atletem. "Bavím se o tom s přáteli v atletice a říkají mi, že teď je míček na mojí straně. Mám tolik času, kolik budu potřebovat, abych se rozhodl," svěřil se.

Přátelí se mimo jiné s Gatlinem, kterého považuje za svého mentora. "Měl obrovský vliv na celý můj život. Pamatuji si, že jsem se díval, jak vyhrál olympiádu (v Aténách 2004), když mi bylo osm. Teď je náš vztah mnohem bližší," řekl na adresu pětatřicetiletého amerického sprintera.

Vedle nejlepšího letošního výkonu na stovce je Coleman časem 19,85 druhý v letošních tabulkách na 200 metrů. Jen Jihoafričan Wayde van Niekerk, světový rekordman v běhu na 400 metrů, byl v tomto roce o setinu rychlejší.

Reklama

Související témata: