Hlavní obsah

Rotoped? Největší utrpení. České vytrvalecké eso se nemohlo dočkat, až vyběhne

Michal Osoba (Londýn)Právo

Uprostřed odpoledne vyrazí maratónkyně na svůj boj o světové medaile od Tower Bridge podél řeky Temže až k Westminsteru, cestou zpátky pak oběhnou katedrálu Svatého Pavla. Z okouzlujících panoramat ale Eva Vrabcová-Nývltová mnoho mít nebude. „Při maratónu člověk okolí moc nevnímá, snad si Londýn budu moc projít po závodě,“ věří nejlepší česká maratónkyně.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Česká běžkyně Eva Vrabcová.

Článek

Bývalou běžkyni na lyžích čeká teprve třetí maratón kariéry. Po loňském průlomovém debutu v Praze a 26. místě na olympiádě v Riu si na další počkala rok. „Takže to bude velká neznámá,“ připouští Vrabcová.

Na podzim do New Yorku

Její sezóna má k ideálu daleko, po jarním Pražském půlmaratónu se výrazně ozval zánět šlachy v levém chodidle, musela si dát šest týdnů pauzu, což je pro vášnivou běžkyni hodně dlouhá doba. „Trávila jsem hodiny na rotopedu, což pro mě bylo největší utrpení, než jsem konečně mohla vyběhnout,“ přiznává jednatřicetiletá atletka. Zánět je navíc chronický.

„Mám naběháno o dost méně než vloni, ale díky své minulosti jsem to kompenzovala třeba na kolečkových lyžích nebo na kole. A při závodě věřím, že o noze nebudu vědět,“ doufá.

Jako test formy jí sloužily dvě silniční desítky v Berlíně a New Yorku, přičemž do " města, které nikdy nespí" se na podzim chystá ještě vrátit. Dostala totiž pozvánku na tamní slavný maratón. „To je další ze sportovních snů, startovat na závodě Marathon majors,“ těší se na účast v jednom ze šesti nejvěhlasnějších závodů světa.

Reklama

Související témata: