Hlavní obsah

Narodila jsem se pro silnici, odmítla Vrabcová velký lyžařský návrat

Londýn

Přerod z běžkyně na lyžích v běžkyni silniční se Evě Vrabcové-Nývltové vyvedl náramně. Hned ze svého prvního maratónu se nominovala na olympiádu, v Riu doběhla v první třicítce, ohromovala i výkony na kratších tratích. Přesto v sobě ještě na jaře nosila jednatřicetiletá vytrvalkyně touhu znovu si zazávodit mezi lyžařskou elitou, při olympiádě v Pchjongčchangu. Nyní se jí vzdává.

Foto: Jan Kucharčík

Eva Vrabcová-Nývltová na trati maratónu v Londýně.

Článek

Vrabcová startovala vedle Ria na třech zimních olympiádách, v Soči oslnila pátým místem na třicítce volně. „Chtěla jsem další olympiádu zkusit,“ připouští. Jenže s běžeckými úspěchy se ji začal hromadit závodní program v okolí zimy a rodačka z Trutnova si uvědomila, že skloubit ho s kvalitní lyžařskou přípravou nepůjde.

Vždyť na 5. listopadu dostala pozvánku na jeden z nejprestižnějších maratónů světa v New Yorku a koncem března už ji zase čeká mistrovství světa v půlmaratónu.

Není čas na přípravu

„Takže zůstanu věrná silnici. Pro ni jsem se asi narodila a cítím se tam spokojená,“ říkala po svém vynikajícím vystoupení na mistrovství světa, kde doběhla v čase 2:29:56 čtrnáctá a druhá mezi Evropankami.

„Olympiáda pořád lákavá je, ale kdybych tam jela, tak určitě ne pro účast, ale pro dobrý výsledek, protože jinak bych jen zabírala místo těm, kteří na ni dřou celý rok. A na to, abych se kvalitně připravila, je potřeba daleko víc času, než si můžu dovolit,“ uvědomuje si Vrabcová, která poslední větší závod na lyžích jela při Světovém poháru v březnu 2015.

„Nějaký závod si v zimě určitě zajedu, ale na vrcholnou akci to nevidím,“ má jasno Vrabcová, která už své plány probrala i s novým finským šéftrenérem českých běžců na lyžích Ilkkem Jarvou.

Reklama

Související témata: